11 t/m 17 oktober: Week tegen Ondermijning

Hoe houden wij de Achterhoek samen veilig? Hoe kun je criminaliteit herkennen en wat kun jij er tegen doen? Deze week besteden gemeenten, politie en andere overheidsdiensten in de Achterhoek samen met inwoners en ondernemers aandacht aan het voorkomen en signaleren van criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit is overal, dus ook in de Achterhoek. In de Week tegen Ondermijning laten we ondernemers en inwoners zien wat de risico’s zijn en wat je kunt doen om te voorkomen dat je erbij betrokken raakt.

Drugslabs

In het buitengebied zien we steeds vaker drugslabs in leegstaande boerderijen, loodsen en stallen. Weet jij hoe je herkent of in een gebouw misschien wel een drugslab zit?

Vreemd?!

De gemeente en politie staan twee keer op de Markt in Winterswijk waar je verschillende geuren kunt ruiken waaraan je de productie van drugs kunt herkennen. Deze pop-up standplaats herken je aan posters van de Vreemd?!-campagne. Politieagenten en boa’s van de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Waar vind je deze geuren?

  • woensdag 13 oktober, Markt in Winterswijk, 8.00 - 12.00 uur
  • woensdag 20 oktober, Markt in Winterswijk, 8.00 - 12.00 uur

Ondermijningscontainer

Op woensdag 20 oktober plaatst de gemeente in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland een ‘ondermijningscontainer’ op de Markt in Winterswijk. Hierin kun je zien wat er komt kijken bij de productie van hennep of synthetische drugs. Hier zijn ook de geurkorrels weer aanwezig. Je leert over de gevaren van productie en gebruik van drugs en van de georganiseerde misdaad. Na een bezoekje aan de container kun je sneller materialen, geuren en signalen herkennen.

Melding doen

Een verdachte situatie kan bij de politie gemeld worden via 0900-8844. Het is ook mogelijk om anoniem een melding te doen. Dat kan telefonisch via 0800-7000 of door het online invullen van een formulier op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Herken een drugslab_3