Naamgebruik wijzigen

Als u getrouwd bent (geweest) of geregistreerd partner bent (geweest) kunt u kiezen welke achternaam u gebruikt. U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw officiële achternaam blijft hetzelfde. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, blijft altijd uw officiële achternaam staan, eventueel aangevuld met de achternaam van de partner.

Verzoek indienen

Online indienen Verzoek 'Gebruik andere achternaam'

U kunt een verzoek ook aan de balie van het gemeentekantoor indienen.

Keuze achterna(a)m(en)

U kunt kiezen uit:

  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • de naam van uw partner na uw eigen naam
  • uw eigen naam na door de naam van uw partner

Meenemen

  • Geldig legitimatiebewijs
Verzoek indienen bij trouwen/partnerschap

Als u op korte termijn gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan kunt u het verzoek ook van tevoren doen. Het verzoek wordt dan verwerkt op de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Gescheiden of weduw(e)(naar)

Bent u gescheiden of weduw(e)(naar)? Dan kunt u de achternaam van uw ex- of overleden partner blijven gebruiken. U mag dan niet met een ander zijn getrouwd of een partnerschap hebben geregistreerd. Deze keuze kunt altijd weer wijzigen.

Achternaam of voornaam wijzigen

Als u uw achternaam wilt wijzigen (dus niet alleen het gebruik van uw achternaam), moet u een aanvraagformulier invullen en opsturen naar de Dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Als u uw voornaam wilt wijzigen, dient u een verzoek in bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Meer informatie vindt u op de website van Justis.