Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen

Is uw paspoort of ID-kaart vermist of gestolen? Meld dit dan zo snel mogelijk om misbruik te voorkomen. Dit kan direct online met uw DigiD. Beschrijf zo duidelijk mogelijk wat er met uw document is gebeurd.

Bij vermoeden van fraude kunt u geen digitale aangifte van vermissing doen. Hiervoor maakt u een afspraak om langs te komen op het gemeentekantoor. Deze afspraak kunt u online maken.

Online melden vermissing reisdocument

Na de melding kunt u een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen.

Wat u moet weten

  • Vindt u uw oude reisdocument terug? Lever dit dan in bij uw gemeente. Dit is namelijk niet meer geldig.
  • Bij diefstal of beroving adviseren wij om ook aangifte te doen bij de politie. Dit is niet verplicht maar kan handig zijn voor uw verzekering of voor strafrechtelijk onderzoek door justitie.
  • Bent u uw paspoort of ID-kaart 3 keer binnen 5 jaar kwijtgeraakt? Dan is het mogelijk dat wij u geen paspoort meer mogen geven. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Reisdocument kind kwijt of gestolen

  • Als uw kind jonger is dan 12 jaar, dan kunt u de vermissing online doorgeven met uw eigen DigiD.
  • Als uw kind ouder is dan 12 jaar, dan kunt de vermissing niet via uw eigen DigiD doorgeven. U kunt de vermissing dan aan de balie van het gemeentekantoor doorgeven.
  • Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelf aangifte van vermissing doen. Dit kan digitaal (dus met DigiD van het kind) of aan de balie.

Kwijt of gestolen in het buitenland

Verliest u uw reisdocument in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Uw paspoort of ID-kaart teruggevonden?

Heeft u een nieuw reisdocument aangevraagd en vindt u daarna het oude terug? Dan moet u dit inleveren bij het gemeentekantoor, zodat het op de goede manier vernietigd wordt. Het is strafbaar een teruggevonden reisdocument te gebruiken.

Heeft u nog geen nieuw reisdocument aangevraagd, maar wel aangifte van vermissing gedaan (ook als u aangifte heeft gedaan in het buitenland)? Levert u uw teruggevonden reisdocument in bij de gemeente. 

Problemen bij de douane

Zodra u een nieuw document aanvraagt of als vermist opgeeft, wordt uw oude reisdocument ongeldig. Op het document komt een signalering te staan. Die signalering is zichtbaar in de systemen die wereldwijd worden gebruikt. Gaat u reizen met uw oude document, dan kunt u problemen bij de douane krijgen. 

Paspoort of ID-kaart gevonden door iemand anders?

Heeft iemand uw reisdocument als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt het vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. Voor de veiligheid is het reisdocument niet meer geldig. U moet dan een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen.

Meer informatie