Zelfstandig stemmen (toegankelijkheid)

Stemmen voor mensen met een lichamelijke beperking

  • Heeft u een lichamelijke beperking? Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Heeft u door een lichamelijke beperking hulp nodig in het stemlokaal? Neem dan iemand mee, of vraag een stembureaulid om hulp.

Stemmen voor mensen met een visuele beperking

Kandidatenlijst

  • Op het gemeentekantoor ligt vanaf half februari de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in braille voor u klaar. 
  • Heeft u moeite met het lezen van de kandidatenlijst op deze website of op papier, neemt u dan contact met ons op. Dan zoeken we samen met u naar een goede oplossing.

Loep met verlichting

In ieder stembureau in Winterswijk ligt een loep met verlichting voor u klaar. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.

Loep met verlichting

Stemmen met een stemmal en audio-ondersteuning met de soundbox

Een medewerker van het stembureau legt uw stembiljet in een mal met gaatjes. Via de soundbox met koptelefoon hoort u welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door gaatjes te tellen onder de gewenste partij. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.

Ook mensen met dyslexie, laaggeletterdheid, slechte handfunctie of een andere aandoening kunnen de stemmal en soundbox gebruiken.

Waar kunt u stemmen met de stemmal?

Op het stembureau in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25. 

Extra vervoerservice

Wilt u op 15, 16 of 17 maart stemmen met de stemmal? En kunt u niet zelfstandig naar het gemeentekantoor komen? Dan kunt u gebruik maken van de extra gratis taxiservice. De taxi haalt u thuis op en zet u af bij het gemeentekantoor. Na het stemmen brengt de taxi u weer terug naar huis.

Wilt u gebruik maken van deze taxiservice?

Neem dan voor 11 maart 2021 contact op via iedereendoetmee@winterswijk.nl of via  ZOOV Klantenservice (0543) 543 545.

Meer informatie

Meer informatie over stemmen met een visuele beperking vindt u op de website van de Oogvereniging.

Stemmal

Hulp aan kiezers met verstandelijke beperking

Hulp aan kiezers met een verstandelijk beperking is niet toegestaan volgens de Kieswet. Als mensen met een verstandelijke beperking niet zonder hulp kunnen stemmen, gaat de wet ervan uit dat zij niet zelfstandig hun wil kunnen bepalen. Deze zelfstandigheid is een uitgangspunt van het kiesrecht.

De verkiezingskrant in gewone taal

Wilt u meer weten over de verkiezingen,  maar dan in gewone taal? Dan kunt u een verkiezingskrant krijgen in gewone taal of een krant met plaatjes. 

Wat kunt u lezen of zien in de Verkiezingskrant?

Deze krant gaat over de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 en vertelt over: 

  • Wat doet de Tweede Kamer? 
  • Wie bestuurt Nederland? 
  • Op wie ga ik stemmen? 
  • Stemmen: hoe doe je dat? 
  • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet? 

Waar kunt u deze krant vinden?

De krant in gewone taal kunt u vinden via de website: www.werkaanwinterswijk.nl/drempelvrij

De krant thuis lezen

Wilt u de krant thuis lezen? Dat kan. Stuur een mail naar iedereendoetmee@winterswijk.nl. Geef in de mail uw naam en adres door. En geef aan welke krant u graag wilt ontvangen: de krant in gewone taal of de krant met plaatjes. Wij sturen de krant per post naar u toe.