Adviesraad Sociaal Domein (voorheen wmo-raad)

De Adviesraad Sociaal Domein is een onafhankelijk adviesorgaan voor het college van burgemeester en wethouders. De adviesraad adviseert het college over de uitvoering van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

De gemeente biedt inwoners van Winterswijk ondersteuning en hulp op allerlei gebieden als zij dat nodig hebben. Zoals mantelzorgondersteuning, hulp en zorg aan jongeren en kinderen, dagbesteding, hulp bij armoede en andere sociaalmaatschappelijke thema’s. Een deel van deze ondersteuningstaken komt voort uit de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wetten zijn onderdeel van het Sociaal Domein. De adviesraad adviseert de burgemeester en wethouders over de manier waarop de gemeente deze ondersteuningstaken uitvoert of wil gaan uitvoeren. 

Van en voor inwoners

De Adviesraad Sociaal Domein bestaat uit inwoners van Winterswijk. De leden van de adviesraad zijn goed op de hoogte van wat er speelt in onze gemeente. Bijvoorbeeld door hun beroep of door eigen ervaringen. Ze zijn actief betrokken en denken kritisch mee over ontwikkelingen in het sociaal domein. De adviesraad kijkt mee hoe de gemeente haar werk doet, of het beter kan en of er rekening wordt gehouden met alle groepen in de Winterswijkse samenleving. De raad komt daarmee op voor de belangen van inwoners. Zo worden de ideeën en meningen van inwoners meer betrokken bij het vaststellen en uitvoeren van de beleidsplannen van de gemeente. De adviesraad is geen onderdeel van de gemeente maar werkt er wel mee samen.

De adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies

De gemeente vraagt de adviesraad om advies bij belangrijke beleidsplannen die invloed hebben op inwoners. De adviesraad kan ook op eigen initiatief advies geven. Bijvoorbeeld als de adviesraad veel dezelfde signalen vanuit groepen uit de samenleving ontvangt, en deze bij de gemeente onder de aandacht wil brengen.

Lees ook het artikel in het Achterhoek Nieuws.

Adviezen

Vergaderingen

De adviesraad vergadert 8 keer per jaar. De vergaderingen zijn openbaar. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en uw stem te laten horen. Aanmelden voor de vergadering of notulen opvragen kan via e-mail naar asd@winterswijk.nl.

Vergaderdata 2025:

  • 13 januari
  • 24 februari
  • 19 mei
  • 23 juni
  • 8 september
  • 10 november
  • 15 december

Leden van de adviesraad

De adviesraad is verdeeld in drie werkgroepen; bestaanszekerheid, jeugd en participatie. Daarnaast is er een onafhankelijke voorzitter en een secretaris.

Rianne Stemerdink 

voorzitter

Marjolein Broens

secretaris

Annefieke Booij

werkgroep Bestaanszekerheid

Ik ben Annefieke Booij, 59 jaar en woon sinds 2018 in het buitengebied van Winterswijk. Vanuit mijn werkervaring als manager in de zorg heb ik veel te maken gehad met de ontwikkelingen en uitdagingen binnen het sociaal domein. Ik wil mij graag inzetten voor een gemeente waarin inwoners die dat nodig hebben.

Veronique Aalbers

werkgroep Bestaanszekerheid

In mijn werk als ergotherapeut kijk ik samen met mensen hoe ze weer kunnen doen wat écht belangrijk voor hen is. Dat gun ik ook de inwoners van Winterswijk die hierin belemmerd worden door hun situatie of gezondheid. Als lid van de ASD kan ik meedenken en de gemeente adviseren, zodat we samen zorgen voor meer mogelijkheden en minder drempels in het dagelijks leven.

Cees F. de With

werkgroep Bestaanszekerheid

Ik voel me betrokken bij mensen die het, om welke reden dan ook, in het leven minder goed getroffen hebben. We hebben veel contacten met organisaties en inwoners; de informatie die dat oplevert gebruiken wij voor onze (gevraagde en ongevraagde) adviezen aan het College en de gemeenteraad. Op deze wijze proberen wij een goede bijdrage te leveren aan het welzijn van onze medebewoners.

Bart Seegers

werkgroep Bestaanszekerheid

Als trainer/opleider ben ik werkzaam binnen de sociaal financiële hulpverlening. Ik geef trainingen op het gebied van schuldhulpverlening, budgetcoaching en bewindvoering. Daarnaast ben ik zelfstandig budgetcoach en help vanuit die hoedanigheid mensen met het in balans brengen van hun inkomsten en uitgaven. Met mijn kennis en ervaring op het gebied budgettering en schuldhulpverlening draag ik graag een steentje bij binnen het sociaal domein van Winterwijk. Ik maak dan ook deel uit van de werkgroep Bestaanszekerheid binnen de Adviesraad.

Marion Bonjernoor

werkgroep Participatie

Een gevoel van strijden voor rechtvaardigheid, zat er bij mij als kind al in, als een ander gepest werd. Ik vind het nu nog steeds belangrijk dat iedereen telt, mag meedoen, belangrijk is. Ik weet niet alles en door te vragen en mee te denken, komen we samen een heel eind. Dat doe ik met plezier! Alleen heeft niet iedereen gelijke kracht of toegang tot informatie. Daarom ben ik in de werkgroep Participatie (= mee doen) van de ASD gestapt en doe ik mijn best om een steentje hieraan bij te dragen. 

Yvon Boerman

werkgroep Participatie

Toegankelijkheid voor iedereen is mijn rode draad. Sinds ik in 2020 blind werd, weet ik hoe moeilijk hulp zoeken kan zijn. Daarom zet ik mijn ervaringen positief in, onder meer bij werkgroep Phoenix, het Oogcafé en de Klankbordgroep Toekomstagenda VWS. Ik streef naar bewustwording, menselijke maat en oplossingen. Ook binnen de Adviesraad Sociaal Domein zet ik mij in voor participatie, met als doel een inclusieve wereld waarin communicatie en verbinding centraal staan.

Yvet Klaver

werkgroep Participatie

Door mijn werkervaring in de gehandicaptenzorg en nu in het sociaal domein als WMO-consulent wil ik graag mijn kennis en ervaringen inbrengen in de sociale adviesraad om er hopelijk zo voor te kunnen zorgen dat iedere inwoner van Winterswijk mee kan doen. Iedereen heeft recht op eerlijke kansen, mogelijkheden en sociale (sport)activiteiten. Ik wil graag een bijdrage gaan leveren aan een betere samenleving en door in de raad te gaan kan ik hopelijk een klein beetje invloed uitoefenen op sociaal beleid.

Ria van der Graaf-Wiggers

werkgroep Participatie

Ik ben Ria van der Graaf-Wiggers. 67 jaar geleden geboren als boerendochter in Corle, oudste van 8 kinderen, waarvan 2 met een beperking. Opgeleid als verpleegkundige, moeder van 5 kinderen, en Oma van 5 kleinkinderen. HBO Maatschappelijke Gezondheidszorg gedaan, en als Wijkverpleegkundige in de thuiszorg gewerkt, met aandachtsgebieden ouderenzorg en mantelzorgondersteuning. Dit laatste ook privé naast mentorschap en bewind voering Het lijkt me een uitdaging om met mijn ervaringen bij te dragen aan de werkgroep participatie van de ASD.

Tom van Yperen

werkgroep Jeugd

Mijn hart ligt bij een samenleving waarin het de gewoonste zaak van de wereld is om elkaar te steunen. Daarom wil ik als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de Adviesraad. Zo hoop ik de gemeente te helpen om goed beleid te maken voor de bewoners. Sinds kort ben ik met pensioen. Ruim 40 jaren werkte ik in het sociaal domein en gaf ik veel advies aan instellingen, ministeries, gemeenten en provincies. Graag zet ik die ervaring in voor Winterswijk

Vitalina Stroes

werkgroep Jeugd

Ik ben Vitalina Stroes, geboren Oekrainse en professioneel geworteld Nederlandse, met Winterswijk als mijn thuis. Vanuit mijn opvoeding heb ik geleerd hoe belangrijk het is om klaar te staan voor anderen, iets wat ook mijn schoonfamilie prachtig heeft voorgedaan. Maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid drijven mij, zeker in een dorp dat kansen biedt aan iedereen. Als leidinggevende in het VO voel ik me sterk verbonden met de jeugd. Samen met collega-raadsleden zet ik me graag in voor hun toekomst.

Freek Duvigneau

werkgroep Jeugd

Mijn naam is Freek Duvigneau en ik ben sinds kort lid van de ASD. Toen ik de vacature zag hoefde ik niet lang na te denken. Ik wordt enthousiast als ik iets voor anderen kan betekenen, zeker als het om jeugd gaat. Zelf heb ik 2 kinderen, werk ik dagelijks met jeugd en help ik Trias waar het kan. Met mijn ervaring en enthousiasme ga ik ervan uit dat ik een mooie bijdrage kan leveren binnen de ASD.

Contact

  • Heeft u een vraag aan de Adviesraad Sociaal Domein, stuur dan een e-mail naar asd@winterswijk.nl.
  • Voor individuele ondersteuning, zorg of hulp kunt u terecht bij Sociaal Team De Post. Dat zijn professionele hulpverleners en welzijnswerkers die u graag verder helpen. Meer informatie vindt u ook op de pagina Zorg & ondersteuning.

Wet- en regelgeving