Oekraïne

Sinds de oorlog in Oekraïne in 2022 vangen we in de gemeente Winterswijk Oekraïense vluchtelingen op. We zorgen voor een veilige plek en ondersteuning waar dat nodig is. Op deze pagina geven wij u informatie over deze opvang en verwijzen wij u door naar websites met informatie over Oekraïne.
 

Wij hebben regelmatig overleg met ministeries, VNG, veiligheidsregio’s, Vluchtelingenwerk en andere partijen over de situatie, uitvoering en ontwikkeling van diverse regelingen.

Opvanglocatie

De oorlog in Oekraïne blijft voortduren en zorgt voor een grote stroom van vluchtelingen. Gemeente Winterswijk vangt vluchtelingen sinds begin 2022 op in de leegstaande vleugel (de oudbouw) van woonzorgcentrum Vredense Hof. Het gebouw biedt plek aan maximaal 175 vluchtelingen.

Begeleiding vluchtelingen door gemeente

Zodra de vluchteling een plaats is toegewezen in de gemeentelijke opvang, krijgt hij/zij een afspraak met de locatiemanager van de gemeente. De locatiemanager legt in samenwerking met de beheerder van de opvanglocatie worden alle praktische zaken uit. Daarna volgt een afspraak op het gemeentekantoor voor registratie en de aanvraag van leefgeld.

De locatiemanager heeft regelmatig contact met alle vluchtelingen en is het eerste aanspreekpunt voor praktische vragen.

De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) geven aanvullende ondersteuning. Deze ondersteuning gaat over het verblijfsrecht en andere juridische vragen. Ook de bemiddeling naar en aanmelding bij de juiste school loopt via VWN.

Verblijfsduur

De verblijfsduur van de Oekraïense vluchtelingen is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met en zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. Zij vallen onder speciale regels: de tijdelijke bescherming (deze geeft recht op opvang, gezondheidszorg etcetera). Om hieronder te vallen (een sticker met verblijfsaantekening te krijgen) moeten zij een aantal stappen doorlopen, waaronder inschrijving bij de gemeente en de IND. Zij mogen dan in ieder geval blijven tot 4 maart 2026. En misschien langer. Met de sticker is het ook gemakkelijker heen en weer reizen tussen Nederland en Oekraïne. Meer info vindt u op refugeehelp.nl.

Inschrijving gemeente Winterswijk

Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Neem hiervoor contact op met ons op via telefoonnummer 0543 543 543.

Leefgeld 

Fijnder voert de betaling van leefgeld voor Oekraïners uit. Het gaat om het leefgeld voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin (wooncomponent). Voor vragen over het leefgeld kunt u contact opnemen met Fijnder.

Eigen bijdrage

Vluchtelingen uit Oekraïne met een inkomen betalen per 1 november 2024 een eigen bijdrage voor de opvang. Dit geldt voor meerderjarige (18+) Oekraïners die in een gemeentelijke opvanglocatie wonen. Dit is een nieuwe, wettelijke verplichting (Regeling opvang ontheemden Oekraïne, artikel 8). De eigen bijdrage bestaat uit de kosten voor gas, water en elektriciteit. Voor vragen over de eigen bijdrage kunt u contact opnemen met Fijnder.

Werkgevers

Oekraïners mogen werken in Nederland. Heeft u mogelijkheden voor werk? Kijk voor meer informatie op vluchtelingenwerk.nl.

Informatiebronnen over Oekraïne