Als u 1 of meer bomen wilt kappen, verplanten of flink snoeien, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig.

Omgevingsvergunning nodig

Bebouwde kom

Voor het kappen van één of meer bomen in de bebouwde kom heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig op grond van de Bomenverordening.

Buitengebied

Voor het kappen van bomen in het buitengebied heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig op grond van het omgevingsplan. Via Regels op de kaart kunt u zien of u een omgevingsvergunning nodig hebt voor het kappen van bijvoorbeeld een houtsingel, houtwal of (gedeelte van) een bos.

Geen omgevingsvergunning nodig

Bebouwde kom

  • voor het kappen van bomen in tuinen en op erven met een stamomtrek tot 100 cm (op 1,30 m hoogte)
  • voor het kappen van fijnsparren (kerstbomen), vruchtbomen en kweekgoed

Buitengebied

  • voor het kappen van bomen in tuinen en op erven met een stamomtrek tot 100 cm (op 1,30 m hoogte). Let op: als dit erfbeplanting is met eiken, beuken, lindes, kastanjes en walnootbomen, dan moet u wel een vergunning aanvragen.

Zieke of dode bomen

Ga naar de Vergunningcheck van het Omgevingsloket. Kies ‘boom of beplanting onderhouden of weghalen' en vul de vragen in. Als u klaar bent met de vergunningcheck kunt u via het Omgevingsloket de kapmelding indienen. We nemen daarna zo snel mogelijk contact met u op.

Let op: u kunt alleen een kapmelding doen voor een zieke of dode boom in uw eigen tuin of op uw eigen erf. In alle andere gevallen vraagt u een vergunning nodig via het Omgevingsloket.

Kapmelding bij Provincie Gelderland

Soms moet u ook bij de Provincie Gelderland een kapmelding doen. Dit moet in de volgende gevallen:

  • als de houtopstand (zoals bomen, struiken, hakhout) groter is dan 1000 m2
  • als de bomenrij bestaat uit meer dan 20 bomen

Omgevingsvergunning aanvragen

U vraagt een omgevingsvergunning via het Omgevingsloket. Hier kunt u ook een vergunningcheck doen om te controleren of u een vergunning nodig heeft. Deze vergunningcheck geeft echter geen volledige zekerheid.

De gemeentelijk boomdeskundige maakt via de berekeningsmethode boomwaarde een objectieve afweging tussen het belang van de aanvrager bij het kappen van een boom en het belang van behoud van de boom.

Na de aanvraag

Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. Wij kunnen deze termijn eenmalig met 6 weken verlengen.

Wij kunnen bepalen dat u de boom alleen mag kappen als u een nieuwe boom plant die in geld net zoveel waard is als de gekapte boom. Wij bepalen dan ook binnen welke termijn u dit moet doen.

Kosten

  • 1 tot en met 10 bomen: € 44,50
  • 11 of meer bomen: € 73

Bezwaar

Let op: de aanvrager mag vier weken na de verzenddatum van het besluit starten met de werkzaamheden. 

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Om het kappen tegen te houden, moet u daarnaast binnen 4 weken de rechter vragen om een 'voorlopige voorziening'. Een voorlopige voorziening is een voorlopige beslissing zolang uw bezwaar nog in behandeling is. 

Beschermde dieren en planten

Het kappen, snoeien of rooien van een houtopstand  (zoals bomen, struiken, hakhout) kan effect hebben op beschermde dieren en planten. Meer informatie vindt u op de website van de Provincie Gelderland.

Meer informatie

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.