Burgerinitiatief/burgerattendering

U bepaalt waarover de gemeenteraad praat! U kan een voorstel bij de gemeenteraad indienen. Dit heet “burgerinitiatief”. U kan ook een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. Dat heet “burgeragendering”.

Voorstel of onderwerp indienen

U levert uw voorstel/onderwerp op een van de volgende manieren in:

Voorwaarden

  • Alleen inwoners van de gemeente Winterswijk (vanaf 12 jaar) kunnen een voorstel/onderwerp indienen bij de gemeenteraad.
  • Zorg voor een korte omschrijving en toelichting op uw voorstel/onderwerp.
  • U heeft 50 handtekeningen nodig van bewoners in de gemeente.
  • De 50 medebewoners moeten allemaal ouder dan twaalf jaar zijn.
  • Bij de handtekening moeten ook de naam, adres en geboortedatum worden gezet.

Uw voorstel/onderwerp moet gaan over iets waar de gemeenteraad over beslist. Het burgerinitiatief of de burgeragendering is niet bedoeld voor vragen, klachten en/of bezwaren tegen besluiten van het gemeentebestuur. U mag geen voorstel/onderwerp inleveren als de raad daarover al een besluit heeft genomen.

Wat doet de gemeente met mijn voorstel?

De gemeenteraad beslist of uw voorstel/onderwerp op de agenda komt. Dat doen ze bij de eerstvolgende vergadering. Als de raad uw voorstel/onderwerp op de agenda heeft gezet, dan krijgt u een uitnodiging. U mag dan uw voorstel/onderwerp mondeling toelichten.
 
U krijgt zo snel mogelijk een bericht als de raad een besluit genomen heeft over uw voorstel/onderwerp. Het besluit publiceren we ook op de gemeentepagina’s van het Achterhoek Nieuws en op de website van de gemeente.

Meer informatie of vragen

Verordening burgerinitiatie en burgerattendering

Mail of bel de griffie gerust als u meer informatie wilt of vragen heeft: