College Winterswijk stelt uitgiftecriteria vast voor bedrijventerrein De Vlijt

Het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk heeft duidelijke regels vastgesteld voor het bedrijventerrein De Vlijt. Bij de herinrichting van De Vlijt wordt ook aandacht besteed aan duurzaamheid en het behoud van de groene omgeving. Aan de hand van deze regels selecteert de gemeente welke bedrijven in aanmerking kunnen komen voor een kavel op De Vlijt.

Nieuwe toekomst voor De Vlijt

De Vlijt was vroeger de locatie van een steenfabriek, maar dit terrein heeft nu een andere invulling gekregen. Na het slopen van de fabriek is het terrein klaargemaakt voor bedrijven die op zoek zijn naar ruimte om verder te groeien. Het bedrijventerrein is een belangrijke stap voor Winterswijk om ondernemers te ondersteunen en tegelijkertijd het gebied mooier en duurzamer te maken.

Drie kavels én aandacht voor natuur

Op De Vlijt komen drie kavels beschikbaar voor grote en middelgrote productiebedrijven. Daarnaast is er speciaal ruimte vrijgehouden voor natuur. Deze plek grenst aan de ecologische verbindingszone en bevordert een zachte overgang van het terrein in het landschap. Zo zorgt De Vlijt niet alleen voor bedrijvigheid, maar ook voor meer groen en biodiversiteit in Winterswijk. Wethouder Visser: "We combineren werk en natuur op een manier die past bij de groene uitstraling van onze gemeente."

Strenge eisen voor bedrijven

Bedrijven die zich op De Vlijt willen vestigen, moeten voldoen aan strenge eisen. 
De kavels op De Vlijt zijn specifiek bedoeld voor productiebedrijven uit Winterswijk. Deze keuze is gemaakt omdat productiebedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale economie en werkgelegenheid. Ze bieden niet alleen directe banen, maar stimuleren ook innovatie en economische groei. Ook zijn er strikte deelnamevereisten aan een elektriciteitsnetwerk dat oplossing biedt voor netcongestie en duurzaamheid en samenwerking bevordert.
Ook moeten ze goed passen bij de groene en ruimtelijke plannen voor het terrein. "Met deze duidelijke regels zorgen we ervoor dat De Vlijt een plek wordt waar bedrijven kunnen groeien, zonder dat dit ten koste gaat van onze natuur en leefomgeving," aldus wethouder Visser.

Belang voor lokale werkgelegenheid

Volgens cijfers van het CBS werkt 50% van de inwoners van Winterswijk ook in de eigen gemeente. Met het behoud en de groei van lokale productiebedrijven wil de gemeente ervoor zorgen dat inwoners ook in de toekomst dichtbij huis werk kunnen vinden. “De Vlijt is niet alleen een investering in bedrijven, maar ook in de werkgelegenheid en leefbaarheid van onze eigen gemeenschap,” aldus wethouder Visser.

Ruimte voor groei en verandering

De gemeente wil bedrijven die groeien ondersteunen door hen een plek te bieden op De Vlijt. Zo krijgen bedrijven die nu bijvoorbeeld in het centrum zitten, de kans om te verhuizen naar een groter terrein. Dit biedt ook voordelen voor het centrum, omdat de vrijgekomen locaties gebruikt kunnen worden voor woningbouw of andere plannen. "Dit is een kans om Winterswijk als geheel sterker te maken," zegt wethouder Visser.