Gemeente Winterswijk in gesprek met provincie over stikstofaanpak
Winterswijk heeft uitvoerig en indringend gesproken met provincie Gelderland over de naderende versnelde, provinciale stikstofaanpak. In deze aanpak kijkt de provincie naar de mogelijkheden voor het instellen van zones rondom stikstofgevoelige natuur. Daarbij zijn Veluwe en Winterswijk genoemd als gebieden met prioriteit. Gelderland heeft toegezegd Winterswijk nauw bij de plannen te betrekken.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk heeft gisteren met het voltallige college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland gesproken over de mogelijke consequenties van de versnelde aanpak stikstof. Dit naar aanleiding van de recente uitspraak van de Raad van State, dat overheden verplicht meer aan natuurherstel te doen. De gemeente heeft daarbij kritische vragen gesteld, omdat dit onderwerp veel in Winterswijk losmaakt.
Tijdens het overleg werd duidelijk dat de opgave complex is en dat er nog veel moet worden uitgewerkt. De gemeente Winterswijk heeft haar zorgen geuit over de gevolgen voor lokale ondernemers, agrariërs en bewoners. “We hebben benadrukt dat nauwe betrokkenheid bij de plannen essentieel is om tot gedragen oplossingen te komen. Het is van groot belang dat de lokaal opgebouwde kennis en ervaring worden meegenomen in de besluitvorming,” aldus wethouder Sylvia Fleuren. Wethouder Gosse Visser voegt toe:” Winterswijk streeft naar een gezonde balans tussen natuurbehoud en economische vitaliteit. We zetten ons in voor natuurherstel, maar verliezen daarbij onze ondernemers, agrariërs en bewoners niet uit het oog. De voorgestelde beperkingen moeten realistisch, haalbaar en betaalbaar zijn. Samen met de provincie willen we werken aan oplossingen die zowel onze natuur als de lokale gemeenschap ten goede komen.”
De bestuurders spraken af op korte termijn een vervolgbijeenkomst te plannen. Dan spreken ze over de uitwerking van de plannen en de samenwerking tussen de gemeente Winterswijk en de provincie. Daarnaast organiseert de provincie medio maart een informatiebijeenkomst voor stakeholders, waarin ook belanghebbenden uit de gemeente worden geïnformeerd over de verdere stappen.
Gelders gedeputeerde Ans Mol: “Ik waardeer dat Winterswijk oog heeft voor de zorgen die leven in de gemeente. Dat getuigt van grote betrokkenheid. We overwegen nu maatregelen die heel ingrijpend kunnen zijn voor inwoners en ondernemers. We beseffen heel goed dat dit impact heeft. We vinden het belangrijk dat we onze medeoverheden hier zoveel mogelijk bij betrekken. Zoals we nu doen met de gemeente.”