Hoe gaat het met de herontwikkeling van de voormalige schoollocatie in Miste?

Tijdens een schetssessie in april 2024 bogen verschillende inwoners van Miste en ambtenaren van de gemeente zich over de mogelijkheden voor woningbouw op de plek van de oude basisschool. Sindsdien is er veel gebeurd. Een groep jongeren onderzoekt nu samen met de gemeente de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een collectieve woongroep, met ruimte voor jongeren en senioren. Hoogste tijd voor een update. 

Jongeren tonen interesse

Uit de participatieavond en de schetssessie bleek dat zowel jongeren als senioren belangrijke mogelijke doelgroepen zijn voor de herontwikkeling. Na de schetssessie meldde een groep jongeren zich geïnteresseerd bij de gemeente. Na diverse gesprekken besloot een aantal van hen enthousiast om als initiatiefgroep de mogelijkheden te gaan verkennen. Sindsdien onderzoeken zij, Jimmy, Bart, Ruben en Nick, samen met de gemeente welke mogelijkheden er zijn om op deze locatie betaalbare woonmogelijkheden te bouwen.

En de senioren?

Tijdens een verkennend gesprek eind augustus 2024 was ook een senior van de partij. Deze heeft inmiddels een andere woning gevonden, waardoor de groep op dit moment alleen uit jongeren bestaat.

Inspiratie voor collectieve woonvormen 

Een van de ideeën is het ontwikkelen van een collectieve woonvorm. Om inspiratie op te doen bezochten de jongeren en betrokken ambtenaren verschillende projecten; een jongerenwoongroep in Dieren, waar ruimtes zoals de woonkamer en keuken, gezamenlijk worden gedeeld. En in Nijmegen een gemengde groep, met meer senioren, waar de woningen zelfstandig zijn maar de tuin en logeerruimte gedeeld worden.  

Verder brachten de groep jongeren, de gemeente en ontwerper Schreurs op uitnodiging van de provincie een bezoek aan de Woonmaand in Wageningen. Hier vertelden zij over het proces en de ervaringen met transformatie. Ook bekeken zij er prefab-woningen om een beeld te krijgen van de voor- en nadelen en de bijbehorende kosten.

Waar staan we nu?

Samen met de jongeren werken we de plannen steeds concreter uit. Ontwerper Schreurs maakt nu diverse scenario’s en conceptontwerpen voor de locatie. Deze scenario’s gaan we vervolgens doorrekenen om zo tot een realistisch plan te komen. De subsidie die wij aanvroegen bij provincie Gelderland voor de haalbaarheidsstudie is toegekend. Dankzij deze subsidie betaalt de provincie de helft mee aan onderzoeken zoals milieu- en flora- en faunastudies, ontwerpsessies en bouwkostenberekeningen. We werken samen met de provincie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de haalbaarheid van het opzetten van een collectieve woongroep te onderzoeken.

Tijdelijk gebruik

Terwijl er veel aandacht is voor de toekomstmogelijkheden op de locatie, wordt ook de huidige situatie niet vergeten. Het is fijn dat er tijdelijk door verschillende partijen goed gebruik wordt gemaakt van het oude schoolgebouw, onder andere voor kinderopvang, yoga en creatieve lessen. Zo is de locatie ook in deze tijdelijke situatie van toegevoegde waarde voor het buurtschap.