Klimaatverandering in Winterswijk

Klimaatadaptatie

Overal in Nederland merken we de gevolgen van klimaatverandering: wateroverlast, hittestress en droogte. Ook in Winterswijk. Die gevolgen zijn letterlijk in kaart gebracht op de Klimaateffectatlas. Door onze openbare ruimte aan te passen kunnen we ons beter tegen deze gevolgen beschermen. ‘Klimaatadaptatie’ noemen we dat.

De Nederlandse overheden – het Rijk, provincies en gemeenten – hebben afgesproken dat de openbare ruimte vóór 2050 ‘klimaatadaptief’ is ingericht. Anders gezegd: de openbare ruimte is zó ingericht dat we er kunnen omgaan met wateroverlast, hittestress en droogte.

Klimaatverandering in Winterswijk

De gevolgen van de klimaatverandering zijn ook voor Winterswijk in kaart gebracht in de Klimaateffectatlas. In de bebouwde kom van Winterswijk spelen vooral wateroverlast en hittestress een grote rol. Dat komt door alle verhardingen, zoals asfalt, stoepen, inritten en gebouwen. Die nemen allemaal hitte op. En die hitte geven ze ook weer af. In de bebouwde kom is het buiten dus warmer dan ergens anders in Winterswijk. Die hitte kunnen we verminderen door zinloze verharding weg te halen. Ook andere materialen en de schaduw van extra bomen maken het koeler. Dat is allemaal belangrijk voor onze gezondheid en veiligheid.