Nieuwjaarsspeech Burgemeester Bengevoord

Beste Winterswijkers,

Voordat ik mijn nieuwjaarsspeech uitspreek, wil ik nog een keer een hartelijk applaus voor het Harmonieorkest van de KWOV onder leiding van Christiaan Ansink, fantastisch om zo dit nieuwe jaar te mogen beginnen!
Dank voor jullie fantastische concert, en wat mij betreft een traditie die we de komende jaren voortzetten.
Ik wens u ook allemaal een heel gezond en gelukkig 2025.
Ik hoop dat 2025 u allemaal veel goeds zal brengen en als u door een moeilijke tijd gaat, hoop ik dat u in 2025 veel kracht, voorspoed en gezondheid zult vinden.

We schrijven het jaar 2025, weet u nog wat we 25 jaar geleden deden?
En dan bedoel ik niet raadslid Jan Pleiter die met zijn Carinne net na 12 uur trouwde in ons raadhuis.
25 jaar geleden maakten we ons druk over de “milleniumbug”.
Met het omslaan naar 1-1-2000 zou de wereld misschien even stil komen te staan.
Denkt u even terug aan die tijd…
Het ging voorspoedig met ons land, er was vrede in Europa en iedereen had het idee dat de bomen tot in de hemel reikten.
De Telegraaf kopte op oudejaarsdag 1999: “Het kan niet op”.

Hoe anders is het nu? 
In Gaza zien we onvoorstelbaar menselijk leed, en de hoop op vrede lijkt soms verder weg dan ooit.
Dit conflict tussen Israël en Palestina raakt ook hier onze harten en zorgt voor onzekerheid en verdeeldheid.

Precies 1046 dagen geleden viel de Russische federatie Oekraïne binnen, en aan de Russische agressie lijkt voorlopig geen einde te komen.
Onze oud-premier Rutte waarschuwde als NAVO-baas dat we ons geestelijk moeten opmaken voor oorlog.
Grote woorden, en heel eerlijk, ik verwacht niet direct Russische soldaten op de markt in Winterswijk.
Maar wat als onze vitale infrastructuur zoals water, elektriciteit of internet uitvalt, omdat het getroffen is door een cyberaanval?
Hoe blijft u op de hoogte van wat er speelt, wat gaat u eten en drinken?
Praat er eens met elkaar over, denk na over hoe we onszelf even kunnen redden als we getroffen worden door een storing, al dan niet opzettelijk veroorzaakt.

Maar niet alleen buiten Nederland is het onrustig, ook in ons eigen land speelt er veel.
Wat kost een kar boodschappen tegenwoordig?
Kan ik mijn hypotheek nog betalen?
De toeslagenaffaire is nog steeds niet afgehandeld en de omgangsvormen in Den Haag zijn niet uit op verbinding, maar werken polariserend.
Die polarisatie raakte ons ook in 2024, en ik herhaal ook op deze plek de oproep die alle partijen uit de gemeenteraad samen het college van B&W deden, om discussies op een respectvolle manier te voeren, zonder bedreiging of intimidatie van de ambtelijke organisatie, gemeenteraadsleden of gemeentebestuurders.

Het vertrouwen in het kabinet is afgenomen en veel problemen, van stikstofprobleem voor de agrarische sector, woningnood tot klimaatverandering, lijken onopgelost te blijven.
En ondertussen praat het kabinet over een asielcrisis die als je er objectief naar kijkt geen asielcrisis is, maar een opvangcrisis.
De opvang in Winterswijk is een voorbeeld voor veel andere gemeentes, met relatief weinig overlast.
(ja, er gebeurt wel eens wat, maar ik zal u besparen wat er op andere plekken in Winterswijk gebeurt.
We moeten in Nederland gewoon opvangplekken realiseren.
Gelukkig blijven we dat in de Achterhoek doen, en starten we een project om mensen die hier komen wonen snel aan een werkgever te koppelen, die zijn vacatures anders niet ingevuld krijgt.

En terwijl de gemeentes allemaal keihard werken, zien we daarnaast dat het Rijk in Den Haag taken naar de gemeente blijft schuiven, zonder er geld bij te doen.
Dit zijn belangrijke taken, maar dat maakt dat wij als gemeentes de broekriem steeds verder moeten aantrekken en uw gemeentebestuur nog bewuster keuzes zal moeten maken.

Nou, heeft u ook veel zin gekregen in 2025?
Kijkend naar de Telegraafkop uit 1999, we zullen moeten wennen aan het idee het soms met minder te moeten doen.
Het maakt mij soms onrustig, ongeduldig en soms moedeloos.
Toch geloof ik dat we als Winterswijkers sterker zijn dan de som der delen.
Juist op lokaal niveau, hier in Winterswijk, zien we hoe samenwerking en saamhorigheid het verschil kunnen maken.

De uitdrukking “Think globally, act locally” is hier wat mij betreft heel erg van toepassing.
Denk na over de grote problemen, maar kijk daarna wat je direct hier in Winterswijk echt kunt doen.
Want zeg nou eerlijk, hoe donker de beelden uit het begin van mijn verhaal ook zijn, als je door Winterswijk rondfietst leven we met elkaar toch een heel fijn dorp.

U bent toch net als ik trots als soms voor de 10e keer onze ijsbaan weer op het NOS journaal voorbij komt?
En ik zag velen met een sjaaltje toen FC Winterswijk in de beker tegen Heracles speelde op het schitterende complex van FC Winterswijk.
En zelfs FC Trias wenste hen veel succes, groot compliment.

Ook een compliment voor ons SKB. Slechts vijf jaar geleden maakte ik me op deze plek grote zorgen, nu draagt ons ziekenhuis fier het predicaat “beste ziekenhuis van Nederland” en doen ze het ook in financieel opzicht fantastisch.
En daar mogen we best even voor applaudisseren.

Ik besef dat het vervelend is dat de Groenloseweg nog even iets langer dichtzit, maar van de mensen die er al even over heen gelopen hebben, hoor ik veel complimenten over hoe de weg er uiteindelijk uitziet.
Dat hoor ik ook over de opgeknapte Wooldstraat, met de “Groenstaanders” die mijn collega’s van team Openbare Ruimte samen met de centrumondernemers hebben uitgedacht.
De uitvoering is samen met de mooie bank op de Satinksplas gedaan door één van onze mooie Winterswijkse bedrijven Grijsen.
En voor dat soort mooie Winterswijkse bedrijven nam het college ook een ander besluit, volgend uit een lang en zorgvuldig proces samen met de raad, namelijk de aanleg van een nieuw bedrijventerrein.
We beginnen daarbij niet met grote platen asfalt neerleggen, maar zullen telkens als er vraag is delen ervan ontwikkelen. Door nu een plek aan te wijzen, kunnen onze Winterswijkse bedrijven voorlopig weer vooruit.
Winterswijkse bedrijven ja, want we zullen niet actief op pad gaan om bedrijven naar Winterswijk te trekken. 
En dat het voor de betrokken inwoners van het gebied een hard gelag is beseft iedereen op het gemeentekantoor zich goed.
Ik spreek de wens uit dat het college via gesprekken het komend jaar voor de betrokken inwoners duidelijkheid en perspectief kan brengen. 
We gaan goed voor deze Winterswijkers zorgen.
Want ondanks dat algemeen belang in dezen boven individueel belang gaat, voelen wij het als een plicht om ook oog te hebben voor individuele belangen, maar ook de belangen van natuur, cultuurhistorie en ons mooie buitengebied.
Dat dit uniek is beseffen we goed, met maar liefst 4 Natura 2000 gebieden en veel agrarische bedrijven die dat buitengebied onderhouden voor ons.
Daarbij hulde ook aan de recreatiesector die jaarlijks veel mensen van buiten Winterswijk hiervan laat genieten en daarnaast voor veel werkgelegenheid zorgt.
Ik durf te zeggen dat Winterswijk er ondanks het gemor soms, fantastisch bij ligt en voorzieningen heeft waar we trots op kunnen zijn, maar waar ook de rest van de Oost Achterhoek van kan meegenieten.
Daar mogen we terecht trots op zijn, en is op het conto te schrijven van de schouders waarop dit college staat.
De Nieuwe Winterswijkse Courant berichtte al op 23 juli 1975 dat voor de Achterhoek Doetinchem de centrale gemeente zou moeten zijn, met Zutphen en Winterswijk als ondersteunende centra.
Die rol moeten we zelfbewust durven uitspreken, zonder overigens de andere gemeentes te willen overschreeuwen.
Maar die rol moet ons ook gegund worden.
Het komende jaar zal ik dan ook de colleges van de Oost-Achterhoekse gemeenten benaderen om te praten over de toekomst van onze bovenregionale voorzieningen.
Heeft iedereen in de gaten dat als we, gedwongen door landelijke bezuinigingen, bijvoorbeeld de Storm zouden moeten sluiten, deze niet zo maar in Aalten of Borculo zal terugkomen?
En ook het SKB is niet alleen het ziekenhuis voor Winterswijk, maar laat zich nadrukkelijk in de hele Oost-Achterhoek zien.
Laten we ons sociaal domein, samen met de huisartsen, Marga Klompé en het SKB nog meer in elkaar vlechten.
Winterswijk dus hèt voorzieningencentrum van de Oostelijke Achterhoek, bespreek het ook eens met vrienden en kennissen uit die gemeenten, zodat men daar ook aandacht hiervoor krijgt.
En nee, dit is geen opmaat tot herindeling, al denk ik wel dat we steeds vaker zullen moeten samenwerken om onze inwoners de kwaliteit te bieden die men van ons verwacht.
Ik hoop daar dan ook in alle verkiezingsprogramma’s die dit jaar geschreven gaan worden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, veel over te lezen.
Laat ons daarom dit nieuwe jaar beginnen met de blik vooruit, met het besef dat verandering vaak begint bij de kracht van kleine gemeenschappen zoals de onze.
Niet teveel focussen op onze verschillen, maar opzoeken wat ons bindt.
Samen kunnen we bouwen aan een plek waar iedereen zich gezien en gehoord voelt.
Laten we zorgen voor elkaar en voor onze toekomst.

Op een nieuw jaar vol hoop en verbinding, ik heb er zin in!