Onderzoeken van mogelijkheden tijdens schetssessie

Op 26 maart 2024 stelde het college van burgemeester en wethouders de startnotitie en het participatieplan voor de herontwikkeling van de voormalige schoollocatie in Miste vast. Dat betekent een officieel akkoord en een ‘go’ voor het opstarten van dit project.

Dat kreeg vervolgens concreet vorm tijdens de schetssesie op 16 april.

Meer dan 20 inwoners uit Miste bogen zich tijdens de schetssessie over de mogelijkheden voor onder andere woningbouw op de plek van de oude school. Dat deden ze samen met de projectleider, de stedenbouwkundige en de planeconoom van Gemeente Winterswijk. Door de positieve, inspirerende inbreng van de deelnemers werd het een vruchtbare avond. Aan het eind ervan lagen er verschillende ideeën op tafel. Een goede basis om mee verder te gaan.

Veel verschillende, inspirerende ideeën

De opkomst bestond vooral uit mensen die vlakbij de oude school wonen, senioren die interesse hebben in bouwen en/of wonen op de locatie, en enkele jongeren die de mogelijkheden willen onderzoeken om hier hun eerste woning te betrekken.

In 3 achtereenvolgende sessies van ongeveer 10 personen werden er ideeën uitgewisseld, aandachtspunten genoteerd en wensen concreter gemaakt. De deelnemers lieten zich inspireren door de voorbeelden die op tafel lagen van 'nieuwe erven', wonen in moderne schuurvormen en gedeelde groene ruimtes. Ook tiny houses, ook wel uuthuuskes genoemd, kwamen voorbij als betaalbare optie. Op de plattegronden werd geschetst, geplakt en  geschoven. Met ideeën waarin het schoolgebouw blijft bestaan en verbouwd, of juist gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Veel uiteenlopende mogelijkheden en voorkeuren, maar met een gemene deler: hoogbouw hoger dan drie woonlagen was voor geen van de deelnemers een aantrekkelijke optie.

In een poging de veelheid aan ideeën die werden opgedaan samen te vatten tot enkele gedachtelijnen:

  • De denkrichting om het bestaande schoolgebouw een nieuwe invulling te geven. Misschien aangevuld met nog enkele losse wooneenheden op het terrein;
  • De denkrichting bestaand uit wonen rondom een hof, of in woonclusters die in een hof liggen;
  • De mogelijkheid dat er een initiatief ontstaat voor en door startende jongeren, die bijdragen aan de bouw en/of renovatie van het schoolgebouw tot hun eigen woning.

Al met al zagen alle aanwezigen de kans om op deze plek iets moois te maken voor het buurtschap: niet iets van 13 in een dozijn, maar een bijzondere invulling voor een zichtbare en betekenisvolle plek voor Miste. Iets dat past binnen het buurtschap en waarde toevoegt aan de leefbaarheid voor de inwoners ervan.

Vervolg

Met de opbrengsten van deze avond onder de arm gaat Gemeente Winterswijk nu aan de slag met het onderzoeken van de financiële haalbaarheid van verschillende opties. We onderzoeken bijvoorbeeld wat er nodig is, welke financieringsmogelijkheden er zijn, of er stimuleringsprojecten zijn waarbij aansluiting kan worden gezocht. De haalbaarheid wordt breed onderzocht.

Op de pagina Documenten vindt u de startnotitie, het participatieplan en de schetsen uit de schetssessie.