Voornaam kind kiezen
Als ouder bent u vrij voor uw pasgeboren kind een voornaam te kiezen die u mooi vindt. In sommige gevallen kan de ambtenaar van de burgerlijke stand een voornaam weigeren. De naam mag niet ‘ongepast’ zijn.
Voorbeelden van ongepaste voornamen
Bespottelijke namen en scheldwoorden
- Bestaande achternamen, behalve als dit ook een bestaande voornaam is, bijvoorbeeld 'Roos'
- Een woord dat niet de aard van een voornaam heeft, bijvoorbeeld 'Fietsbel'
- Een adellijke titel of predicaat, bijvoorbeeld 'Ridder', 'Markies', 'Hertogin
- Een samenstelling van heel veel namen
Gekozen voornaam wijzigen
Wilt u de gekozen voornaam van uw kind wijzigen? Dit kan alleen via een verzoek bij de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Bij minderjarigen moet de wettelijke vertegenwoordiger het verzoek indienen. Dit is één van de ouders of de voogd.
Kind met buitenlandse of dubbele nationaliteit
U mag uw kind een Nederlandse voornaam geven. Maar houd er rekening mee dat sommige landen geen Nederlandse voornamen accepteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor landen als Marokko, Turkije, Griekenland, Italië en Spanje. Voor een kind met een buitenlandse nationaliteit, gelden de regels uit het buitenlands recht. Zo gebruikt Marokko lijsten met toegestane en niet-toegestane voornamen voor meisjes en jongens.
Neem bij twijfel contact op met het consulaat van het thuisland. U moet de geboorte van uw kind sowieso aanmelden bij het consulaat. Pas dan kan uw kind een paspoort krijgen.
Meer informatie
Lees meer over voornaamkeuze op de website van de Rijksoverheid.