Woonvisie, afwegingskader en woonagenda
Woonvisie 2020-2025, het Volkshuisvestelijk Afwegingskader Woningbouw Winterswijk 2023-2026 en Regionale woonagenda 2023-2030.
Woonvisie 2020-2025
Winterswijk wil een gemeente zijn waar iedereen wil wonen of wil blijven wonen. In de Woonvisie 2020-2025 staan de plannen voor een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat. Nu en in de toekomst.
Passend en duurzaam wonen
De gemeente wil dat iedereen in Winterswijk een passende woning kan vinden. Onze ambities over wonen hebben we in de Woonvisie 2020-2025 opgeschreven. Zo willen we in 2030 energieneutraal zijn. En we gaan de bestaande woningvoorraad verbeteren. Ook willen we het aantal inwoners laten groeien. Dit doen we onder andere met woningen waar behoefte aan is en van voldoende kwaliteit.
Wonen leeft!
Het onderwerp wonen gaat iedereen aan. Bij deze woonvisie hebben inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners meegedacht. Die lijn willen we voortzetten met onder andere woonavonden over verschillende woonthema’s. Ook geven we ondersteuning aan initiatieven voor gezamenlijke woonvormen.
Meer informatie
Woonvisie Passend en duurzaam wonen in Winterswijk 2020-2025 en bijlagen
Volkshuisvestelijk Afwegingskader Woningbouw Winterswijk 2023-2026
De situatie op de woningmarkt is de afgelopen jaren veranderd. Vraag en aanbod van woningen sluiten niet goed meer aan en er is sprake van een woningtekort. Gemeente Winterswijk wil inspelen op die veranderingen en het woningtekort. Dat doen we met het Volkshuisvestelijk Afwegingskader Woningbouw Winterswijk.
Het afwegingskader is in 2023 door de raad vastgesteld. Met dit instrument beoordeelt de gemeente of uw woonplannen aan een aantal punten voldoen. Denk aan levensloopbestendig bouwen, herbestemming leegstaand vastgoed en klimaatadaptatie, biodiversiteit en biobased bouwen.
U heeft een woningbouwplan
U heeft bijvoorbeeld een plan om één of meerdere woningen te bouwen. Vaak is een omgevingsvergunning nodig om af te wijken van het huidige bestemmingsplan of omgevingsplan. Bijvoorbeeld als u een winkelpand wil ombouwen tot woning.
De gemeente toetst woningbouwplannen aan het volkshuisvestelijk afwegingskader. Dat is één onderdeel van de beoordeling van woningbouwplannen. Er wordt ook breder gekeken, zoals naar parkeren, milieu en groene inpassing . Een positieve beoordeling op dit volkshuisvestelijk afwegingskader betekent een positief advies vanuit het oogpunt van volkshuisvesting.
Vrijstelling voor kleine plannen
Als de plannen uit één of twee woningen bestaan, gebruikt de gemeente niet het volkshuisvestelijk afwegingskader. Bij deze plannen voert de gemeente alleen een bredere ruimtelijke afweging uit, zoals parkeren, milieu en groene inpassing.
Meer informatie of vragen
Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.
- e-mail: omgeving@winterswijk.nl
- telefoon: 0543 543 543
Regionale woonagenda
In de Regionale Woonagenda 2023-2030 zijn de woondoelen uit de Achterhoek Visie 2023 langs 4 programmalijnen uitgewerkt.