Gemeentenieuws 10 december 2024
Inhoud van het gemeentenieuws
'In 2025 blijvend werken aan beschikbare sociale huurwoningen voor alle doelgroepen’
Doe mee met de cursus Politiek Actief!
Agenda
Officiële bekendmakingen
Besluiten van het college van B en W
Terugblik op de raadsvergadering
'In 2025 blijvend werken aan beschikbare sociale huurwoningen voor alle doelgroepen’
Op donderdag 5 december 2024 zetten de gemeente Winterswijk, woningcorporatie De Woonplaats en de Huurdersvereniging Winterswijk hun handtekening onder de prestatieafspraken voor 2025. Prioriteit gaat het komende jaar onder meer uit naar de nieuwbouw van sociale huurwoningen en verduurzamen.
De gemeente Winterswijk en De Woonplaats werken hard om het woningtekort terug te dringen. Er zijn plannen voor 182 nieuwe sociale huurwoningen in Winterswijk komende jaren. In 2025 werkt De Woonplaats aan de realisatie van 55 sociale huurwoningen.
Wethouder Gosse Visser: “We hebben vertrouwen in de gemaakte afspraken en de uitvoering van onze gezamenlijke ambities. We blijven streven dat er voor alle doelgroepen beschikbare woningen zijn. Het nieuwe woonruimteverdeelsysteem draagt daar zeker aan bij. Woningzoekenden kunnen in de Achterhoek en Twente op één online portaal terecht, waarop alle woningen in deze regio’s worden aangeboden. Een hele mooie ontwikkeling.”
Nieuw- en verbouwprojecten
Het project Europalaan is inmiddels gestart, de sloop van het eerste gebouw is een feit. Bert Stamsnieder, strategisch ontwikkelmanager De Woonplaats: “Begin 2025 beginnen we met de bouw van de eerste 28 woningen en tegen het einde van dat jaar kunnen de eerste huurders al hun nieuwe woning betrekken. We zijn ook begonnen met de bouw van 8 nieuwe woningen aan de Kleine Parallelweg. De oude duplexwoningen uit de jaren '50 maken plaats voor duurzame en energiezuinige appartementen: 4 op de begane grond en 4 op de eerste verdieping. Samen met de gemeente benutten we de kansen die er zijn voor woningbouw.”
Focus op duurzaamheid
Een belangrijk onderdeel van de prestatieafspraken is het duurzamer maken van woningen. Er is al een grote stap gezet: 6% van de eengezinswoningen en 15% van de appartementen moeten nog verduurzaamd worden. Voor de woningen met een E, F of G label nemen De Woonplaats, gemeente Winterswijk en de Huurdersvereniging gezamenlijk extra maatregelen om huurders te ondersteunen. Het doel is om deze woningen eind 2028 te verduurzamen.
Doe mee met de cursus Politiek Actief!
Vraagt u zich wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denkt u wel eens dat u dat beter zou kunnen? Of wilt u iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet u niet hoe? Volg dan cursus Politiek Actief voor de gemeente en ontdek het! Wie weet bent u hierna wel zó geïnspireerd geraakt dat u zelf actief wilt worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid. De cursus start op 8 januari 2025. Meedoen is gratis. Wees er snel bij, want vol = vol. De gemeente Winterswijk kan tot 20 inwoners van Winterswijk aanbieden deel te nemen aan deze cursus. Aanmelden kan tot 20 december 2024 a.s. bij de griffie, griffie@winterswijk.nl.
Programma
Datum en locatie | Thema |
---|---|
8 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | Introductie en kennismaking met burgemeester Bengevoord Politiek bestuur in Nederland |
15 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | De gemeente |
22 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | De gemeenteraad |
29 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | Debatteren |
Agenda
Datum | Omschrijving |
---|---|
12 december | Vergadering cliëntenraad Fijnder van 19.30 tot 21.30 uur bij Fijnder aan de Batterij 12 in Groenlo. Vergadering bijwonen? Aanmelden kan via clientenraad@fijnder.nl. |
17 december | EUREGIO spreekuur voor grenspendelaars op 17 december tussen 16.30 en 18.30 uur in Nordhorn. U kunt terecht met vragen over onder andere belastingen, ziektekostenverzekering of pensioenen. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie op www.gipeuregio.eu of telefonisch 053 – 4605151. |
Officiële bekendmakingen
De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Op www.officielebekendmakingen.nl leest u alle bekendmakingen en kennisgevingen. Bent u 25 jaar of ouder en heeft u een e-mailadres opgegeven in MijnOverheid? Dan ontvangt u automatisch maximaal 1 keer per week een e-mail van overheid.nl met 'Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres'. Ook kunt u zich aanmelden voor 'Berichten over uw Buurt rondom een zelfgekozen adres'. Aanmelden kan via www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt/
Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.
Algemene Plaatselijke Verordening
Knallend het jaar uit? Meld dit dan uiterlijk 17 december bij ons!
De jaarwisseling is alweer in aantocht en een van de tradities op oudejaarsdag is het carbidschieten. Gaat u met carbid schieten? Dan moet u dit minimaal 2 weken voor de jaarwisseling bij ons melden.
Hoe doe ik een melding?
U stuurt een mail naar handhaving@winterswijk.nl. Dit kan tot uiterlijk 17 december 2024. In uw mail vermeldt u de volgende gegevens:
- de naam en het adres van de organisator of initiatiefnemer van het carbidschieten;
- de plaats waar het carbidschieten zal plaatsvinden;
- het tijdstip van het carbidschieten.
U houdt zich tijdens het carbidschieten aan de regels
- Carbidschieten mag op 31 december 2024 tussen 10.00 en 18.00 uur.
- Carbidschieten mag alleen met bussen met een maximale inhoud van 40 liter.
- Carbidbussen hebben geen metalen deksel, maar bijvoorbeeld een (plastic) bal.
- Carbidschieten mag alleen buiten de bebouwde kom op minimaal 100 meter afstand van woningen en 300 meter van gebouwen of voorzieningen met dieren.
- Het schootsveld is minimaal 100 meter en binnen dit schootsveld zijn geen mensen, openbare wegen of paden.
- U treft maatregelen om gevaar voor mens en dier te voorkomen.
- Kinderen jonger dan 18 jaar mogen alleen schieten onder toezicht van een volwassene.
Besluiten van het college van B en W
Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.
Terugblik op de raadsvergadering
De gemeenteraad vergadert elke maand over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 28 november 2024.
Morgen (André van Nijkerken)
De raadsvergadering was teleurstellend. In de eerste plaats omdat deze plaatsvond zonder publiek. In de tweede plaats omdat drie onderwerpen werden behandeld waarbij het college liet zien dat het geen sturing geeft. De cultuurnota is een inspiratieloze nota zonder echte keuzes, terwijl de raad daar wel om had gevraagd. Dit bezorgde het college een motie van treurnis. In het dossier van bedrijventerrein Arrisveld heeft het college opzettelijk of onopzettelijk allerlei belangrijke zaken buiten beschouwing gelaten. Zoals de stikstofkosten van de aanleg van dit nieuwe bedrijventerrein. Desondanks ging de meerderheid van de raad akkoord met €5,6 miljoen voor het maken van een visie en het aankopen van grond. De trein dendert dus door en de communicatie was volgens de wethouder prima. Dit terwijl de inwoners van Arrisveld maandenlang tevergeefs hebben geprobeerd in contact te komen. Het laatste onderwerp was de Vredenseweg. Na het debacle van de Groenloseweg wilde de raad eerst en vooral een verkeerscirculatieplan. Dat ligt er twee jaar na dato nog steeds niet. Desondanks is het college al wel gestart met de Vredenseweg. Opnieuw zonder plan dus. Het kwam het college op een motie van afkeuring te staan. Kortom, een raadsvergadering met drie onderwerpen en drie keer slecht bestuur.
André van Nijkerken, fractievoorzitter Morgen
D66 (Loes ten Dolle)
Er stonden veel grote onderwerpen op de agenda. Zo trapten we de vergadering af met de nieuwe cultuurnota. D66 was blij dat betrokken partners uit de cultuursector hieraan meegeschreven hebben. Een unaniem aangenomen amendement van D66 en WB van januari jl. vroeg om prioriteiten aan te geven in de cultuurnota. Dit amendement was naar inziens van D66 en WB niet uitgevoerd. Voor D66 is het niet helder wat de prioriteiten zijn bij de uitvoering van de cultuurnota en daarom stemden wij tegen.
Vervolgens stond budget voor ontwikkeling van het industrieterrein Arrisveld en budget voor uitvoeren van het voorkeursrecht op de agenda. Waar D66 niet mee akkoord kon gaan, is dat er nog geen duidelijkheid is over de inrichting, terwijl wel een verwervingsbudget van vijf miljoen werd gevraagd. D66 wilde dit budget afhankelijk maken van kaders voor het gebied; dit amendement haalde het niet. De ingediende motie van D66, om vóór september 2025 deze kaders op te stellen, is unaniem aangenomen.
Ook lag een motie voor over de inrichting van de Vredenseweg. D66 was het eens dat het college haar eigen toezeggingen niet na kwam, maar stemde tegen de motie. De voorbereidingen voor het hoognodige onderhoud van de Vredenseweg loopt onnodig vertraging op.
Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk
Voor Winterswijk (Roy Stammers)
Tijdens de afgelopen raadsvergadering stonden er weer tal van onderwerpen op de agenda.
Allereerst stonden we stil bij het plotselinge en veel te vroege overlijden van oud-raadslid Ismaël Johannis. In de vorige raadsperiode is hij actief geweest in de gemeenteraad van Winterswijk.
Voor Winterswijk blikt terug op één van de behandelde onderwerpen: de motie (“niet zo“) vreemd Vredenseweg. Deze dienden wij mede in met een aantal andere partijen. Voor Winterswijk staat volledig achter deze motie. Er was een duidelijke toezegging gedaan! Eerst zal er een mobiliteitsplan komen, voordat er verdere plannen worden gemaakt voor de overige wegen in Winterswijk, dus ook de Vredenseweg. Deze toezegging is voor ons essentieel om besluiten te kunnen nemen voor het gehele wegennetwerk in Winterswijk. In maart van dit jaar dienden wij een vergelijkbare motie in, die we introkken omdat de toezegging werd gedaan dat het mobiliteitsplan leidend zou zijn. Eerst een Mobiliteitsplan, dan circa 6 maanden na gereedkomen van de Groenloseweg een evaluatie met betrokkenen, hulpdiensten, Arriva en andere weggebruikers, voordat er gewerkt wordt aan verdere planvorming van de wegen in Winterswijk. Verder pleiten we ervoor dat Winterswijk een goede en veilige verkeersdoorstroming houdt.
Voor Winterswijk wenst iedereen alvast fijne feestdagen en een voorspoedig 2025.
Roy Stammers, raadslid Voor Winterswijk
CDA (Sandra Prinsen)
Wij feliciteren Miste van harte met de ontwikkeling van het nieuwe Buurthuus. Het voorstel werd als hamerstuk aangenomen. Het is fantastisch dat dit mooie plan doorgang kan vinden!
Het college heeft gevraagd om een voorbereidings- en ontwikkelkrediet voor het nieuwe bedrijventerrein. Wij begrijpen de grote schok en teleurstelling van de betrokken bewoners die hun leefomgeving zien veranderen. Wij vinden echter uitvoering van de plannen ook belangrijk. De ruimte voor Winterswijkse bedrijven zorgt ervoor dat zij ook in de toekomst blijven bijdragen aan onze gemeenschap. Het college kan nu samen met bewoners aan de slag.
De nieuwe cultuurnota gaat voor een belangrijk deel over het behouden en versterken van onze vele voorzieningen en culturele infrastructuur. Ook erg belangrijk voor verenigingen. Wij zien uit naar de uitvoeringsagenda.
Door een deel van de raad werd een motie ingediend om per direct te stoppen met de voorbereidingen om wegen aan te pakken die naar 30km/u moeten. In dit geval de Vredenseweg en Acacialaan. Ondanks dat de wethouder aangaf dat de definitieve keuze nog bij de raad ligt en er tot die tijd geen schop in de grond gaat, steunde helaas een meerderheid deze motie. Dit betekent forse vertraging en mogelijk verlies van een flinke subsidie.
Sandra Prinsen, fractievoorzitter CDA Winterswijk
PvdA (Max van Eck)
Raar, zo valt de afgelopen raadsvergadering wel te omschrijven. Een gevoel dat vooral ingegeven werd door het ontbreken van publiek. Laten we duidelijk wezen: elke bedreiging van en op het democratisch proces kan op onze volledige afkeuring rekenen. In die zin lees u bewust geen ‘maar’. Wij hopen desondanks dat er snel weer mensen kunnen plaatsnemen op de publieke tribune. Evengoed verbaasden we ons over het verloop van de raadsvergadering. In onze ogen werden zaken bij verschillende onderwerpen hoger opgespeeld dan nodig was.
Wat de besproken Vredenseweg betreft, moeten we niet haast maken omwille van de haast. Laten we het eerst eens worden wat we in grote lijnen willen met de verkeersafwikkeling - mogelijk ondersteund door de ervaring van de heringerichte Groenloseweg - pas dan komen centimeters, processen of budgetten weer aan de orde.
Blijheid was er bij ons vooral over de cultuurnota. In de beraadslaging gaf het college aan actief op zoek te gaan naar een jongerensoos, een plek waar de Winterswijkse jeugd kan samenkomen, relaxen en plezier maken. Het is iets waar de PvdA al sinds aanvang van deze raadsperiode naar vraagt, geweldig dat dit nu werkelijkheid wordt.
Max van Eck, fractievoorzitter PvdA Winterswijk
VVD (Casper Sonderen)
De raadsvergadering van november werd vrolijk afgetrapt: de raad stemde unaniem in met de aankoop van Den Tappen. Hierdoor kan Miste werken aan een toekomstbestendig buurthuis. De VVD kijkt uit naar het resultaat! Ook stemden we met het voorbereidingskrediet voor een nieuw bedrijventerrein, waarmee het college ruimte heeft om de benodigde gronden aan te kopen.
Met de Cultuurnota, waarin toekomstige cultuurplannen staan, konden we niet instemmen. Deze praat vooral over “behouden en bestendigen” van cultuur. Maar wat betekent dat voor Boogie Woogie, De Storm, musea of muziekverenigingen? Groeien, krimpen, gebouwen delen of samenwerken? Het bleef onduidelijk. Ondanks onze oproep tot meer daadkracht en onze tegenstem werd de nota aangenomen. Tot slot dienden wij samen met WB, VW en Morgen een motie in over de Vredenseweg. Afgesproken was eerst een verkeersplan voor heel Winterswijk te maken en daarnaast de versmalde Groenloseweg te evalueren. Toch werkt het college al aan plannen voor de Vredenseweg. De VVD maakt zich zowel in de gemeenteraad als in de provincie zorgen over de versmalling van 16 (!) wegen en wil dat we eerst, zoals afgesproken, een overkoepelend plan maken voor alle wegen in Winterswijk voordat ze opnieuw worden ingericht. Dat is volgens ons de juiste volgorde.
Casper Sonderen, raadslid VVD Winterswijk
Winterswijks Belang (Jan Pleiter)
De raadsvergadering stond in het teken van belangrijke besluitvorming, maar helaas ook van teleurstellingen en kritiek. Goed nieuws: het buurthuis in Miste (Den Tappen) kan gerealiseerd worden!
In de cultuurnota ontbraken duidelijke prioriteiten ondanks een aangenomen amendement om dit wel te doen. Onbegrijpelijk. Samen met D66 hebben wij daarom een motie van treurnis ingediend.
Ook kwam het bedrijventerrein weer ter sprake. Er werd een krediet aangevraagd voor de aankoop van gronden. Toch hebben wij - ondanks het belang van economische ontwikkeling - besloten om kritisch te blijven. Er zijn teveel onzekerheden, bijvoorbeeld rondom de stikstofproblematiek die zal spelen bij de aanleg. “Als we het 2,5 jaar geleden met de Misterweg zo hadden gedaan, hadden we nu een duur betaald weiland gehad. Het financiële risico is te groot”, aldus Tim Jonker. Dit dossier blijft onze aandacht houden.
De herinrichting van de Vredenseweg is voorlopig van tafel. De WB-motie mede ingediend door Morgen, VVD en Voor Winterswijk zorgt ervoor dat we wachten op het toegezegde mobiliteitsplan en de evaluatie van de Groenloseweg. Door deze motie wordt hopelijk deze afspraak nagekomen. Zorgvuldigheid en sturing in dit dossier is ver te zoeken, aldus de volledige oppositie en leverde het college een ingediende motie van afkeuring op.
Jan Pleiter, fractievoorzitter Winterswijks Belang (WB)