Gemeentenieuws 5 november 2024
Inhoud van het gemeentenieuws
Op tijd het gesprek beginnen over morgen: ga d’r eens voor zitten
Veel van ons beleid wordt bepaald in Brussel!
Huur gemeentelijke gebouwen en openbaar groen per 2025
Winterswijk waardeert mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg
Doe mee met de cursus Politiek Actief!
Digitale veiligheid in Achterhoek Oost
Agenda
Werk aan de weg
Officiële bekendmakingen
Besluiten van het college van B en W
Terugblik op de raadsvergadering
Op tijd het gesprek beginnen over morgen: ga d’r eens voor zitten
We worden met elkaar steeds ouder. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Hoe kijken we naar onze ‘oude dag’?
We denken en praten er nog nauwelijks over. Simpelweg omdat we niet weten wat we kunnen doen, of omdat we er nog niet aan willen denken. Stel het niet uit. Praat vandaag over morgen. Want door nu al over later te praten kunt u straks de dingen blijven doen die voor u belangrijk zijn. Net zoals u vroeger sprak over uw schoolkeuze, de voorbereiding op uw eerste baan of over een nieuwe woning. Door nu al over morgen te praten, kunt u ook als u ouder wordt uw leven blijven invullen zoals u dat wilt. Zodat u weet hoe u zich fit en sterk kunt blijven voelen. Hoe u prettig kunt wonen. En wie zou kunnen bijspringen als u later zorg nodig hebt. Wethouder Sylvia Fleuren van WMO en Volksgezondheid: "Later is eerder dan je denkt. Praat erover met de mensen om je heen. Door naast elkaar te gaan staan kun je veel voor elkaar betekenen.”
Wat vindt u belangrijk voor later? Ga d’r eens voor zitten en begin samen op tijd het gesprek over fit blijven, wonen en zorg. De gesprekskaart vindt u op de website Achterhoekbank. Ook wethouder Fleuren gaat graag met u in gesprek over later, binnenkort leest u meer hierover. Wilt u hier nu al over in gesprek? Neem dan contact op met cbosscher@winterswijk.nl.
Veel van ons beleid wordt bepaald in Brussel!
Het ligt er een beetje aan wie je het vraagt, maar iedereen is het erover eens dat veel van wat wij als gemeente aan beleid maken, voor een groot deel wordt bepaald in Europa. 80% van alle wet- en regelgeving vanuit Brussel komt direct terecht bij gemeenten. Mede daarom nam ik de afgelopen weken namens de gemeente Winterswijk deel aan bijeenkomsten in Brussel, Straatsburg, Denekamp en in Trysil (Noorwegen).
Het begon met het jaarlijkse evenement “European Week of Regions and Cities” in Brussel. In een Achterhoekse delegatie nam ik samen met wethouder Visser en gemeentesecretaris Freriks deel aan een aantal lobbybijeenkomsten en aan een workshop van de 8RHK Ambassadeurs en de Provincie Gelderland, met als thema “Cross-border Health”. Hier werd besproken hoe de Duits-Nederlandse grensregio, met een focus op Münsterland, Twente en de Achterhoek, kan transformeren naar een Blue Zone. Dit houdt in dat de regio moet inzetten op preventieve gezondheidszorg, zodat inwoners langer en gezonder kunnen leven. In samenwerking met vertegenwoordigers van de IHK Nordwestfalen, het UKM (Universiteitskliniek Münster), de AEBR (Association of European Border Regions) en de Europese Commissie verkenden de deelnemers de uitdagingen en kansen voor dit project. Eerder bracht ik ook de bestuurder van het SKB in contact met de bedenker van dit project, professor Friedrichs, voorzitter Raad van Bestuur van het Universitair Ziekenhuis in Münster. Er liggen hier veel kansen!
De week erna was ik een dag in Straatsburg om bij de Raad van Europa aandacht te vragen voor de grenscontroles die overal in Europa lijken te worden heringevoerd. Ik vroeg daarbij speciaal aandacht voor de gevolgen voor inwoners van de grensregio’s en gaf aan dat, als je illegale immigratie echt wilt aanpakken, je juist beter met elkaar moet samenwerken aan de buitengrenzen van Europa. Ook spraken we tijdens een bijeenkomst bij onze permanente vertegenwoordiger (ambassadeur) over het Europees Sociaal Handvest en welke kansen dit biedt om het Rijk aan te spreken op haar verantwoordelijkheden, vooral ook om te zorgen dat gemeenten goed voor hun inwoners kunnen zorgen. Een discussie die we als college samen met de andere middelgrote gemeenten (M50) voeren met het Rijk.
Daarna snel terug naar Denekamp, waar Koning Willem-Alexander en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier elkaar ontmoetten. Ik mocht drie kwartier meedoen in een rondetafelgesprek over de grensregio en besprak ook daar de grenscontroles, het belang van grensoverschrijdende mobiliteit, het werk van Grensinfopunten voor de arbeidsmarkt, en kort de discussie over windmolens. Mooi was de interesse van de koning in de EUREGIO, waaraan zijn vader prins Claus samen met oprichter Alfred Mozer veel heeft meegedacht.
Afsluitend was ik deze maand in Noorwegen, waar de Association of European Border Regions (AEBR) haar jaarvergadering had, en waarin meer dan 100 Euregios vertegenwoordigd zijn. Alle deelnemers vroegen breed aandacht om grenscontroles enkel als laatste redmiddel in te zetten bij serieuze problemen en niet te gebruiken om politieke signalen af te geven. Daarnaast is er veel gesproken over de (on)mogelijkheden van grensoverschrijdende cybercriminaliteit en grensoverschrijdende gezondheidszorg, en werd een project besproken dat het wellicht mogelijk maakt om een energienetwerk op lokaal niveau aan beide kanten van de grens aan elkaar te koppelen. Wij hebben als Winterswijk een onderzoek laten uitvoeren om de wettelijke obstakels bij de uitwisseling van duurzame energie grensoverschrijdend in kaart te brengen. De Europese Commissie bereidt dit voor, en ik denk dat hier voor Winterswijk en Vreden op het gebied van het tegengaan van netcongestie (het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnetwerk) kansen liggen. Het project dat in januari van start gaat zullen we zeker volgen! Dat de leden van dit netwerk mij “bevorderen” van penningmeester naar vicevoorzitter maakt dat ik nog beter op de hoogte zal zijn van de ontwikkelingen voor de grensregio’s, waar Winterswijk en de regio Achterhoek vooral profijt van kunnen gaan hebben.
Zien jullie zelf kansen of hebben jullie ideeën hoe wij je in Europa verder kunnen helpen? Weet mij dan te vinden!
Jullie burgemeester,
Joris Bengevoord
Huur gemeentelijke gebouwen en openbaar groen per 2025
Het CBS consumentenprijsindexcijfer september 2024 waarmee de huur van de gemeentelijke gebouwen en openbaar groen voor 2025 wordt berekend is 3,5%.
Dit houdt in dat de huur voor gemeentelijke gebouwen en openbaar groen met 3,5% stijgt in 2025.
Winterswijk waardeert mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg
Mantelzorgers zetten zich vaak onopgemerkt in voor een ziek familielid, vriend of buur. Deze onzichtbare helden nemen steeds meer verantwoordelijkheden op zich. Het begint met een keertje meegaan naar het ziekenhuis of helpen met de administratie. Wat een enkele keer was, groeit uit tot een vaste taak die al snel vanzelfsprekend wordt voor de mantelzorger. Het is ‘gewoon iets dat je doet’, zeggen ze vaak.
Mantelzorg: van onschatbare waarde
Mantelzorg gaat verder dan de gebruikelijke zorg tussen huisgenoten. Het is zorg die uit liefde wordt gegeven, het leven van mensen met een zorgbehoefte verbetert en de samenleving verrijkt. Mantelzorgers maken verschil in levens, en die inzet verdient waardering.
Mantelzorgwaardering in Winterswijk
Rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november ontvangen Winterswijkse mantelzorgers daarom een attentie per post. Daarnaast wil de gemeente mantelzorgers ondersteunen om ook aan zichzelf te denken. Door hen bewust te maken van hun eigen grenzen, hulp te vragen wanneer nodig en tijd te nemen voor rust en ontspanning, kunnen zij hun zorgtaak langer volhouden. "Veel mantelzorgers staan er niet bij stil hoe belangrijk het is om ook voor zichzelf te zorgen," zegt Manika Vrijdag-Honing, mantelzorgconsulent van de gemeente Winterswijk.
Heeft u vragen of zoekt u contact?
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Manika Vrijdag-Honing via 0543 543 960 of mantelzorg@winterswijk.nl. Meer informatie vindt u ook op de pagina mantelzorg.
Doe mee met de cursus Politiek Actief!
Vraagt u zich wel eens af hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Denkt u wel eens dat u dat beter zou kunnen? Of wilt u iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet u niet hoe? Volg dan cursus Politiek Actief voor de gemeente en ontdek het! Wie weet bent u hierna wel zó geïnspireerd geraakt dat u zelf actief wilt worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid. De cursus start op 8 januari 2025. Meedoen is gratis. Wees er snel bij, want vol = vol. De gemeente Winterswijk kan tot 20 inwoners van Winterswijk aanbieden deel te nemen aan deze cursus. Aanmelden kan tot 6 december 2024 a.s. bij de griffie, griffie@winterswijk.nl.
Programma
Datum en locatie | Thema |
---|---|
8 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | Introductie en kennismaking met burgemeester Bengevoord Politiek bestuur in Nederland |
15 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | De gemeente |
22 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | De gemeenteraad |
29 januari 2025, 19.30 uur, Raadszaal, raadhuis Winterswijk | Debatteren |
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem contact op met de griffie van de gemeente Winterswijk via tel. 0543 543 543 of griffie@winterswijk.nl.
Digitale veiligheid in Achterhoek Oost
Eind oktober was de Week van de Digitale Veiligheid. In samenwerking met de politie en de gemeenten Oost Gelre, Aalten en Berkelland organiseerden we verschillende activiteiten om inwoners en ondernemers te informeren over digitale veiligheid.
In Winterswijk was er voor ondernemers een speciaal ‘cyberontbijt’. Hier kregen zij een demonstratie van hoe hackers te werk gaan, gevolgd door praktische tips om hun bedrijven te beschermen tegen cybercriminaliteit. Voor eerstejaars scholieren stond het Mobiel Media Lab klaar, waar ze werden voorgelicht over cyberpesten en andere gevaren van de digitale wereld, zoals sexting. Ook op de Markt in Winterswijk spraken politieagenten, bibliotheekmedewerkers en boa’s voorbijgangers aan over cyberveiligheid en gaven hen tips om veiliger online te gaan. Deze activiteiten droegen bij aan een grotere bewustwording en vormden een belangrijke stap naar meer digitale weerbaarheid in Winterswijk.
Subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’
Voor bedrijven en zzp’ers die verder willen met het verbeteren van hun cyberveiligheid, maar financiële ondersteuning nodig hebben, is het goed om te weten dat hiervoor de subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ bestaat. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. Voor meer informatie over deze subsidie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Agenda
Datum | Omschrijving |
---|---|
12 november | Duurzaam Winterswijk viert 5-jarig bestaan met een feestelijke open avond op 12 november vanaf 18.30 uur. Aanmelden voor de open avond kan via de website van Duurzaam Winterswijk. |
27 november | Alzheimer Trefpunt Lichtenvoorde van 20.00 uur tot 21.30 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Locatie is Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Ingang aan zijde Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3. Deze bijeenkomst is speciaal omdat er een voorstelling gegeven wordt door Theater Aan De Lijn. Toegang gratis maar wel graag aanmelden via d.kuska-uefing@alzheimervrijwilligers.nl. Meer info: op de website van Alzheimer Nederland of bel 06 13 51 44 11 |
Werk aan de weg
Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.
Actuele verkeersmaatregelen
Starckenrode
Door takelwerkzaamheden is de parkeerplaats ter hoogte van de Starckenrode 1 op woensdag 6 november 2024 afgesloten.
Beatrixpark
In verband met werkzaamheden is het fietspad van maandag 4 tot en met vrijdag 8 november 2024 tussen Tuberweg en Obelink afgesloten.
Bessinkgoorweg
Met ingang van maandag 4 november 2024 is In verband met grondtransporten een deel van de Bessinkgoorweg tussen de Corleseweg en de Möllenkampweg afgesloten voor alle verkeer. Aanliggende percelen zijn bereikbaar vanaf de Corleseweg.
De afsluiting duurt tot 22 november 2024.
Van der Heijdenstraat
Vanwege een evenement wordt van 5 tot en met 7 november 2024 eenrichtingsverkeer ingesteld op de Van der Heijdenstraat. Dit is bedoeld om ruimte te maken voor het parkeren van auto's.
Olden Goorweg en Greversweg
Vanwege een evenement geldt op de Olden Goorweg, tussen de Wooldseweg en de Greversweg, van zaterdag 9 tot en met zondag 10 november 2024 een parkeerverbod aan beide zijden van de weg. Daarnaast wordt de snelheid verlaagd naar 30 km/u en geldt er eenrichtingsverkeer.
Spoorwegovergang Wooldseweg en Rondweg Zuid
Door onderhoud aan het spoor zijn de spoorwegovergangen Wooldsweg (richting centrum) en Rondweg Zuid van 9 tot en met 12 november 2024 afgesloten voor al het verkeer. Er is een omleiding van kracht.
Spoorwegovergangen Meester A.Th. ten Houtenlaan, Veldhorstweg, Brinkeweg, Heenkamppieperweg, Hellekampsweg, Huttenweg, Haartweg
Door onderhoud aan het spoor zijn de spoorwegovergangen Meester A.Th. ten Houtenlaan, Veldhorstweg, Brinkeweg, Heenkamppieperweg, Hellekampsweg, Huttenweg, Haartweg van 9 tot en met 18 november 2024 afgesloten voor al het verkeer. Er is een omleiding van kracht.
Lopende verkeersmaatregelen
Groenloseweg
Door herinrichtingswerkzaamheden is de Groenloseweg van maandag 9 september tot en met vrijdag 20 december 2024 afgesloten voor al het verkeer.
Meer info leest u op de pagina Werk aan de weg.
Officiële bekendmakingen
De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Op www.officielebekendmakingen.nl leest u alle bekendmakingen en kennisgevingen. Bent u 25 jaar of ouder en heeft u een e-mailadres opgegeven in MijnOverheid? Dan ontvangt u automatisch maximaal 1 keer per week een e-mail van overheid.nl met 'Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres'. Ook kunt u zich aanmelden voor 'Berichten over uw Buurt rondom een zelfgekozen adres'. Aanmelden kan via www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt/
Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.
Besluiten van het college van B en W
Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.
Terugblik op de raadsvergadering
De gemeenteraad vergadert elke maand over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 24 oktober 2024.
PvdA (Wessel Lammers)
Wanneer het over het sociaal domein gaat, worden vaak de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn aangehaald. Als PvdA begrijpen we die zorgen, maar we willen dat het gesprek vooral over de inhoudelijke keuzes gaat die onze inwoners écht verder helpen. Tijdens de afgelopen raadsvergadering hebben wij gepleit voor een visie op het sociaal domein die stevig verankerd is in drie pijlers: bestaanszekerheid, een sterke sociale basis en leefbare wijken.
Een essentieel aspect van bestaanszekerheid is bijvoorbeeld het aanpakken van schulden. Schulden kunnen een enorme druk leggen op gezinnen en leiden tot stress, die ook de kinderen raakt. Door vroegtijdig in te grijpen en steun te bieden aan gezinnen in financiële problemen, kunnen we niet alleen armoede voorkomen, maar ook duurdere zorgkosten op de lange termijn verlagen.
Door nu te investeren in welzijn en bestaanszekerheid, bouwen we een samenleving waarin problemen worden voorkomen en inwoners zich gesteund voelen. Deze keuze betaalt zich op de lange termijn niet alleen uit in een sterker Winterswijk, maar ook in beheersbare zorgkosten. Laten we nu het lef tonen om in ons sociaal fundament te investeren voor de toekomst..
Wessel Lammers, raadslid PvdA Winterswijk
Voor Winterswijk (Janet Poels)
Het onderwerp waar tot nu toe in de debatten in de raad niet over gesproken werd, is de financiële gevolgen van keuzes in het sociaal domein. De Winterswijkse roze olifant. Dat was afgelopen raad wel anders. Op de agenda stonden twee ontwikkelingen in dit sociale domein. Kort gezegd: de kaders voor een nieuwe visie en de nieuwe regionale inkoop.
Juist deze regionale inkoop heeft geleid tot miljoenentekorten en dat moet dus anders. Dit begint bij: weten wat er speelt in Winterswijk, in de wijken, in de buurtschappen en aansluiten bij dat wat nodig is. Gewoon normaal, ga een kopje koffie drinken. De gewone ontmoetingen in de wijk en herken vraagstukken als eenzaamheid, armoede en huiselijk geweld. Kijk naar elkaar om. Zijn de vraagstukken complexer, dan schakel je deskundigen in. Dit is de basis van de visie Sociaal Domein en ook de bekostiging van deze sociale basis wil je in eigen beheer houden. Helaas kunnen we dit nog niet als gemeente. De fractie heeft dan ook ingestemd met de inkoop op Achterhoeks niveau. We kunnen nu niet anders. Voor een jaar. Maximaal. Tot die tijd blijft onze fractie scherp monitoren op de financiële situatie en leggen we de wethouder aan de lat! De lat van de roze olifant.
Janet Poels, raadslid Voor Winterswijk
Morgen (Richard Berenschot)
Deze raadsvergadering stond volledig in het teken van het Sociaal Domein. Dit was onderverdeeld in twee onderdelen, te weten Kadernota visie sociaal domein Winterswijk en de Regionale inkoop sociaal domein. Uiteindelijk is de raad met beide akkoord gegaan, maar dat was niet omdat iedereen zo tevreden is over de kadernota en de inkoop. De kadernota blinkt uit in mooie abstracte volzinnen en uitspraken waar je niet tegen kunt zijn. Over de regionale inkoop in het recente verleden is niemand tevreden; er zijn verbeteringen aangebracht, maar raadsbreed leven er zorgen of het nieuwe inkoopproces uiteindelijk leidt tot kwalitatief goede inkoop tegen beheersbare kosten. Twijfel bestaat of de Winterswijkse burger die de zorg hard nodig heeft met deze inkoop goede zorg geleverd krijgt tegen een redelijke en beheersbare prijs. Het college heeft op beide stukken akkoord gekregen, maar de kadernota zal uiteindelijk moeten resulteren in een goede, concrete visie waar op gestuurd kan en gaat worden. Het inkoopproces zal een uitkomst moeten opleveren zonder losse eindjes en risico’s. De uitkomsten zullen moeten worden bewaakt en worden gehandhaafd. Wij zullen toezien op kwalitatief goede zorg tegen een redelijke prijs voor zorgaanbieder en burger.
Richard Berenschot, raadslid Morgen
VVD (Richard Garvelink)
In deze raadvergadering stond de kadernota van het sociaal domein op de agenda. Een belangrijk thema dat ervoor moet zorgen dat de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft. Iedere inwoner van Winterswijk heeft recht op goede zorg en dit vraagt een goede basis, die we met deze kadernota willen vaststellen. De komende jaren laten geen rooskleurig scenario zien. De zorg wordt alsmaar duurder en de personele druk neemt verder toe. We moeten daarom duidelijke kaders stellen, zeker daar waar het draait om de kosten. Op dit punt maakt de VVD zich grote zorgen. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat we geen regie hadden over onze zorgkosten. Dit heeft ertoe geleid dat we fors meer hebben uitgeven dan was begroot, met alle gevolgen van dien. Wij hebben ons in deze raadsvergadering sterk gemaakt voor een betere inkoop, monitoring van de kosten en het vastleggen van een prijsplafond, zodat we overzicht houden op onze uitgaven. De wethouder was het niet eens met deze maatregelen en gaf aan dat er andere punten zijn waarop gestuurd wordt. Als VVD hebben we daar geen vertrouwen in. We hebben een hoge prijs betaald; dit moeten we in de toekomst zien te voorkomen.
Richard Garvelink, fractievoorzitter VVD Winterswijk
Winterswijks Belang (Jan Pleiter)
Een ingelaste raadsvergadering, alléén over het sociaal domein. De fractie van Winterswijks Belang vindt dat hier veel beter financieel management moet worden toegepast. En wij willen deze roze olifant ook benoemd hebben. Maar het onderwerp 'geld' ontbreekt volledig in de kadernota over de vísie van het sociaal domein. Het sociaal domein slokt enorm veel geld op, ook ten koste van bijvoorbeeld de Storm, Boogie Woogie, het zwembad, onze scholen en sportvoorzieningen. Budgetoverschrijdingen zijn al normaal, en dat is ook niet gek met de houding van deze wethouder.
Het aandragen van een financiële thermometer (het budgetplafond, operationeel actief in bijvoorbeeld Nijmegen) wordt namelijk afgedaan als een wassen neus, het stelt niet veel voor… Oftewel: we mogen het niet over geld hebben. Ongelooflijk.
Voor ons is dit tekenend voor de insteek van deze wethouder de afgelopen jaren. Winterswijk heeft een wethouder nodig die kundig is, de noodzaak wél beseft…. en doorleeft… en ook laat terugzien in een visie. In deze visie zien wij daar niets van terug en krijgt daarom een onvoldoende. En dus niet omdat de veranderopgaven wel of niet goed zijn. WB wil dat de gemeente Winterswijk méér is dan alleen maar de pinautomaat voor het sociaal domein..
Jan Pleiter, fractievoorzitter Winterswijks Belang (WB)
CDA (Jacqueline van der Vinne)
Deze week stond de raadsvergadering in het teken van het sociaal domein. Het sociaal domein gaat over alles met betrekking tot jeugdzorg en de wet maatschappelijke ondersteuning (bijv. huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding). Het CDA wil graag dat de samenwerking tussen de verschillende teams versterkt wordt zodat er beter vanuit de gezinssituatie gehandeld kan worden. Dus kijken vanuit de inwoner, het gezin, de buurt en omgeving.
Liever willen we de zorg dichtbij organiseren en daarmee een grotere zorgvraag voorkomen.
Daarvoor wil het CDA de sociale basis verstevigen en verbreden: bijvoorbeeld met hulp van de sport- en muziekverenigingen, huisartsen, scholen en kerken. De Whemerhof is daar een mooi voorbeeld van. Ook hebben we onze zorgen geuit over de toenemende druk op de mantelzorger.
De verhuizing van De Post naar het gemeentekantoor biedt nieuwe mogelijkheden voor het samenbrengen van de teams en de samenwerking. Een goede uitwerking hiervan in de visie is belangrijk voor het CDA.
Het college gaat met alle input aan de slag zodat we in januari de nieuwe visie kunnen vaststellen.
De nieuwe aanbesteding voor alle zorgaanbieders in de Achterhoek was het laatste agendapunt. De raad heeft ingestemd met de uitgangspunten voor de inkoop die het college heeft voorgesteld.
Jacqueline van der Vinne, raadslid CDA Winterswijk
D66 (Loes ten Dolle)
Dromen bestaan niet, letterlijk, althans niet voor iedereen. Als je namelijk lange tijd in armoede, onder spanning of in een onveilige situatie leeft, dan is bewezen dat je door de stress minder of zelfs niet droomt. Als er al gedroomd wordt, zijn dit vaak nachtmerries over stressvolle situaties. Nu de kadernota op de visie van het sociaal domein voorligt, vindt D66 het belangrijk dat eenieder weer zicht op dromen heeft. Vaak zijn boeken, sport, school of cultuur een vlucht uit de realiteit. Deze terreinen kunnen een bijdrage leveren om uit de problematiek te komen of even aan de realiteit te ontsnappen. Ook de aanpak op armoede is een belangrijk aspect om onze inwoners uit het sociaal domein te houden. Eerder is de armoedevrij Winterswijk 2040 onder het huidige college gesneuveld en daarom diende D66 een amendement in om armoedevrij Winterswijk 2040 en de ambitie een inclusief Winterswijk weer op te nemen in de visie sociaal domein. Hier lagen ook twee moties onder, die ervoor moeten zorgen dat naast de aanpak armoedevrij en inclusief Winterswijk ook preventieve maatregelen en een integrale aanpak op cultuur, sport, educatie en bibliotheken een veranderopgave zijn voor de nieuwe visie op het sociaal domein. Alle initiatieven van D66 werden unaniem aangenomen.
Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk