Nieuwsbrief - nummer 1
In deze nieuwsbrief leest u de laatste ontwikkelingen in de zoektocht naar een nieuw bedrijventerrein voor Winterswijk: de planning, de geplande werksessie met de gemeenteraad en de behoefte aan een nieuw behoefte aan een nieuw bedrijventerrein.
Waar staan we nu?
Op dit moment werkt de gemeente aan het opstellen van een set randvoorwaarden: waar moet een potentiële locatie voor bedrijventerrein tenminste aan voldoen? Op basis van deze set randvoorwaarden kan vervolgens naar mogelijke locaties gezocht worden. U kunt bij randvoorwaarden bijvoorbeeld denken aan: ‘de locatie ligt niet in een beschermd natuurgebied’ of ‘binnen de locatie ligt geen terrein van archeologische waarde’. Gezamenlijk vormen de randvoorwaarden het eerste filter waarmee locaties worden geselecteerd. Vervolgens worden de overgebleven locaties verder onderzocht en op nog veel meer feiten en kenmerken met elkaar vergeleken.
Werksessie locatiekeuze bedrijventerreinen
Op dinsdag 5 september 2023 organiseert de gemeente een werksessie voor de gemeenteraad. Tijdens deze informatieve avond voor raads- en commissieleden vertelt de gemeente aan welke knoppen de gemeenteraad in dit proces kan draaien. Tijdens de werksessie staan vier thema’s centraal: economie, omgeving en klimaat, bereikbaarheid en duurzaamheid.
Vaststellen randvoorwaarden door college van B&W
Na de werksessie met de gemeenteraad stelt het college van burgemeester en wethouders de uiteindelijke set randvoorwaarden vast. Vervolgens gaat dit collegebesluit naar de gemeenteraad. Zij bespreken dit tijdens de commissievergadering en nemen uiteindelijk tijdens de raadsvergadering een besluit. Tijdens beide vergaderingen hebben inwoners de gelegenheid om in te spreken. Na het raadsbesluit start de gemeente met fase 2 in het project: het selecteren van mogelijk geschikte locaties.
Ruimtebehoefte
Industrie is een belangrijke stuwende factor in het Winterswijkse bedrijfsleven. Het biedt direct veel werkgelegenheid en draagt indirect bij aan werkgelegenheid in de andere sectoren. Industrie levert ook een bijdrage aan de leefbaarheid van Winterswijk, met haar uitgebreide voorzieningen, cultuur, sport en rijke verenigingsleven. De gemeente heeft verschillende bedrijventerreinen, zoals Vèèneslat Noord en Zuid en de Spoorzone/parallelweg. Deze bedrijventerreinen zitten zo goed als vol. Er is op dit moment te weinig ruimte voor bedrijven om binnen Winterswijk een passende locatie te vinden. Daarom kocht de gemeente het afgelopen jaar de voormalige steenfabriek de Vlijt. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de transformatie van de steenfabriek tot nieuw bedrijventerrein. Uiteindelijk komen op dit terrein van 4,8 hectare meerdere ruime kavels voor bedrijven.
Het bedrijventerrein van de Vlijt is een mooie oplossing voor de korte termijn, maar de locatie is niet groot genoeg om op de lange termijn (15-20 jaar) in de behoefte aan bedrijventerrein te voorzien. Het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) laat de verwachting zien dat in Winterswijk tot 2030 vraag is naar 14,9 hectare netto aan ruimte bij een laag conjunctuur (waarbij de economie minder groeit dan gemiddeld). Bij een hoog conjunctuur (de economie groeit sterker dan gemiddeld) laat het RPW zien dat er een ruimtevraag is van 21,5 hectare netto. Om een compleet beeld te krijgen van de ruimtebehoefte in Winterswijk, werkt de gemeente op dit moment aan de Notitie Ruimtebehoefte. Hierin staat omschreven hoeveel ruimte er aan bedrijventerrein nodig is (kwantitatief) en voor welk type bedrijven er ruimte nodig is (kwalitatief).