De provincie Gelderland werkt aan een versnelde stikstofaanpak. Daarbij wordt gekeken naar het instellen van speciale zones rondom natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof. Voor deze aanpak zijn onder andere de Veluwe en Winterswijk aangewezen als gebieden met prioriteit. Dit kan gevolgen hebben voor agrariërs, ondernemers en andere betrokkenen in de regio.

De gemeente Winterswijk is hierover in nauw overleg met de provincie. Samen onderzoeken we welke gebieden binnen de mogelijke zones vallen en wat de gevolgen kunnen zijn voor activiteiten in die gebieden.
De provincie heeft nog tijd nodig om te bepalen welke regels in de zones gaan gelden. Op 16 april 2025 heeft de provincie vooruitlopend op deze regels een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen. Dit betekent dat in de gebieden waar de zones gaan gelden, voorlopig voor bepaalde activiteiten geen natuurvergunning verleend zal worden.

Wilt u weten wat er op dit moment nog wél mogelijk is? Hieronder vindt u vragen en antwoorden over welke initiatieven kansrijk zijn binnen de huidige stikstofregels. De meest actuele informatie over de stikstofaanpak en natuurvergunningen vindt u op de website van de Provincie Gelderland.

Kan ik als inwoner of ondernemer nog iets starten in deze stikstofsituatie?

Ja, zeker! Ondanks dat er veel gesproken wordt over dat ‘alles op slot zit’, zijn er nog steeds initiatieven die gewoon door kunnen gaan.

Wat voor initiatieven zijn dat?

Het gaat om initiatieven die géén natuurvergunning nodig hebben. Dat zijn er grofweg twee soorten:

  • Initiatieven waarvoor geen zogeheten 'voortoets' nodig is. Dat is het geval als er geen stikstof terechtkomt op kwetsbare natuurgebieden.
  • Initiatieven die wél een voortoets doen en daar goed uit komen. Dat betekent dat uit de berekening blijkt dat er geen extra stikstof op de natuur neerkomt.

Wat is een voortoets eigenlijk?

Een voortoets is een eerste inschatting of uw initiatief stikstof uitstoot op kwetsbare natuur. Hiervoor wordt een Aerius-berekening gemaakt – een soort online rekentool. Iedereen kan die in theorie gebruiken, maar in de praktijk is het verstandig om daar een deskundige bij te vragen. De gemeente voert de toets namelijk niet voor u uit.

Wanneer komt mijn initiatief ‘goed’ uit de toets?

Als de berekening laat zien dat er helemaal géén stikstof terechtkomt op kwetsbare natuurgebieden.

En wat als mijn initiatief wél stikstof uitstoot?

Dan heeft u een natuurvergunning nodig. Die moet u aanvragen bij de provincie. Op dit moment behandelt de provincie deze aanvragen helaas niet, maar u mág de aanvraag wel alvast indienen.

Waarom dat handig kan zijn? Zodra de provincie weer aanvragen gaat behandelen, komt er waarschijnlijk een lange wachtrij. Door nu alvast uw aanvraag in te dienen, staat u misschien eerder in die rij.
 

Gelden deze regels ook voor evenementen?

Ja. Ook evenementen kunnen stikstof uitstoten. Soms is daar dus ook een natuurvergunning voor nodig.
 

Meer informatie